in

SAD ostaje bez municije za Ukrajinu

SAD ostaje bez municije za Ukrajinu

Sjedinjene Države uskoro neće moći da snabdevaju Ukrajinu određenim vrstama municije, izjavio je penzionisani pukovnik američkih marinaca, viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kansijan, navodi AFP.

Zalihe, upozorio je, nestaju brže nego što se mogu dopuniti. Ovo se posebno odnosi na zalihe projektila za sisteme HIMARS.

„Ako SAD pošalju trećinu ovih zaliha u Ukrajinu (kao što je bio slučaj sa Džavelinima i Stingersima), Ukrajina će dobiti između 8.000 i 10.000 projektila. Ove zalihe će verovatno trajati nekoliko meseci, ali kada se zalihe iscrpe, novih količina neće biti“, rekao je Kančijan, koji se ranije bavio nabavkom oružja za američku vladu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vraćanje na nivo koji je prethodio početku ruske specijalne operacije u Ukrajini „moglo bi da potraje godinama“, piše Kansian.

AFP takođe citira američkog vojnog zvaničnika koji je pod uslovom anonimnosti rekao da je potreba Kijeva za municijom „mnogo veća od očekivane“.

Ranije je generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg priznao da su se zalihe oružja u zemljama alijanse smanjile zbog isporuka Ukrajini. Prema njegovim rečima, NATO treba da radi sa odbrambenom industrijom na ubrzanju proizvodnje opreme i naoružanja.

SAD su krajem septembra objavile dodelu novog paketa vojne pomoći Kijevu u iznosu od oko 1,1 milijardu dolara. Ona, između ostalog, uključuje 18 MLRS HIMARS. Tako je, uzimajući u obzir trenutnu tranšu, ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini za vreme predsedavanja Džoa Bajdena dostigao skoro 17 milijardi dolara.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.