in

SAD prebacuju “ilegalne” laboratorije za bioistraživanje u Afriku

SAD prebacuju “ilegalne” laboratorije za bioistraživanje u Afriku

Rusija kaže da je dobila dokumente, koji potvrđuju da Sjedinjene Države premeštaju svoje „ilegalne“ laboratorije za bioistraživanje u Afriku.

U februaru 2022, rusko Ministarstvo odbrane otkrilo je postojanje 30 bioloških istraživačkih laboratorija koje finansira Pentagon u Ukrajini. Tada je Rusija rekla da su laboratorije samo mali deo globalne mreže od preko 300 sličnih objekata.

Ministarstvo odbrane je u ponedeljak, pozivajući se na dokumente dobijene od Pentagona, saopštilo da SAD prebacuju biološke istraživačke aktivnosti dvostruke namene na Crni kontinent.

General-potpukovnik Igor Kirilov, koji predvodi trupe za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, rekao je da je taj potez odgovor na napore Moskve da razotkrije ilegalne vojno-biološke operacije Vašingtona. On je takođe naveo pogoršanje „epidemijske situacije u blizini bioloških lokacija u evropskom regionu“.

„Dokumenti kojima raspolažemo potvrđuju aktivnosti ključnih izvođača Pentagona na afričkom kontinentu – u Demokratskoj Republici Kongo, Sijera Leoneu, Kamerunu, Ugandi i Južnoj Africi. Kupci američke vlade su DTRA [Agencija za smanjenje odbrambenih pretnji], Agencija za nacionalnu bezbednost i Stejt department“, rekao je Kirilov.

Moskva je više puta optuživala SAD da planiraju biološki rat protiv Rusije i drugih zemalja.

Prošle godine, ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je Savetu bezbednosti da je Moskva otkrila najmanje 30 ukrajinskih laboratorija koje se bave istraživanjem bolesti, uključujući antraks i koleru, koje finansiraju i nadgledaju SAD.

U maju je potpredsednica Državne dume Irina Jarovaja izrazila zabrinutost zbog interesovanja Vašingtona za biološko oružje, opisujući ga kao veoma prikriven i nepredvidiv oblik masovnog uništenja koje bi moglo da postane globalno pitanje.

Vlada SAD negira ove aktivnosti. Međutim, Robert Kenedi Jr., poznati američki političar, kao i drugi američki političari, potvrdili su da američki vojni aparat vodi brojne biološke laboratorije širom sveta za proizvodnju zabranjenog vojnog oružja.

Rusko Ministarstvo odbrane kaže da Pentagon radi na stvaranju i upravljanju mrežom bioloških laboratorija dvostruke namene širom sveta (u Evropi, Africi, jugoistočnoj Aziji). Program obuhvata preko 400 objekata za bioistraživanje.

Rusko ministarstvo odbrane je u ponedeljak ponovilo svoju prethodnu zabrinutost zbog „neovlašćenog” prikupljanja uzoraka od strane Metabiote, koju je nazvalo „ključnim ugovaračem Pentagona” tokom izbijanja ebole u ​​zapadnoj Africi 2014.

„Predvidljivo pogoršanje situacije sa bolestima u blizini američkih bioloških lokacija primorava vlade mnogih afričkih država da ponovo sagledaju neophodnost i svrsishodnost saradnje sa Sjedinjenim Državama. Na primer, 2022. godine, operacije Metabiote u Africi su prekinute jer je nezakonita praksa kompanije pokrenula previše pitanja na nivou nacionalnih vlada“, rekao je Kirilov.

Metabiota sa sedištem u San Francisku bila je partner u projektu epidemiološkog istraživanja „Predict” koji je finansiran od 200 miliona dolara, a koji je završen 2019.

Nekoliko izveštaja, uključujući jedan od Asošiejted presa iz 2016, tvrdi da je tokom izbijanja ebole 2014. kompanija napravila niz „skupih“ grešaka u svojim naporima da se bori protiv bolesti u Sijera Leoneu.

Osoblje koje radi u biolaboratorijama koje finansira Pentagon u Ukrajini, otkrilo je 24. februara 2022. da su sproveli hitno uklanjanje posebno opasnih patogena, odnosno kuge, antraksa, tularemije i kolere, zajedno sa drugim smrtonosnim bolestima.

Pre nego što su ruske trupe pokrenule vojnu kampanju u Donbasu u februaru 2022. godine, tadašnja pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je izrazila zabrinutost zbog materijala razvijenih u biolaboratorijama koje finansira Pentagon.

Svedočeći na saslušanju u Kongresu u Komitetu za spoljne poslove američkog Senata 2022. godine, Nuland je potvrdila da u Ukrajini postoje ustanove koje vrše istraživanja u oblasti biologije.

Nulandova je rekla da je Stejt department „zabrinut da ruska vojska možda pokušava da preuzme kontrolu nad njima“, i da radi sa Ukrajinom kako bi osigurao da Kijev „spreči da bilo koji od ovih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga“.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /