in

SAD šalju zastareli brod na Severni pol u borbi protiv Rusije

SAD su u okviru geopolitičke konfrontacije sa Rusijom, poslale na Arktik veoma nepouzdan brod. Ovu informaciju je podelio američki novinar, Kristofer Vudi.

Najveći brod američke obalske straže, ledolomac „Healy“, stigao je do Severnog pola pre nekoliko dana. Prema rečima Kristofera Vudija, manevar se odvijao zbog sve veće zabrinutosti američkog rukovodstva zbog ruske aktivnosti na Arktiku. Ovo prenosi „Business Insider“.

Ekspert „Business Insider-a“ naveo je, da su SAD veoma zabrinute zbog činjenice, da američka flota u ovom trenutku može da suprotstavi samo dva svoja broda, protiv nekoliko desetina ruskih ledolomaca. Štaviše, „Healy“ i drugi američki ledolomac „Polar Star“, imaju reputaciju da nisu najpouzdaniji brodovi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Healy“ je samo prošle godine proveo nekoliko meseci na dokovima za popravku. „Polar Star“ je još stariji ledolomac, koji je pušten u rad 1976. godine, i sve ga je teže održavati zbog zastarelosti.

Sjedinjene Države imaju još jedan ledolomac „Polar Sea“, ali on ne radi od 2010. godine, i koristi se kao izvor rezervnih delova. Istovremeno, Rusija ima na raspolaganju više od četiri desetine ledolomaca, uključujući i nuklearne.

„Rusija ima ne samo jedine ledolomce na svetu na nuklearni pogon, već i najdužu arktičku obalu“, rekao je Kristofer Vudi.

SAD su najavile izgradnju tri nova teška ledolomca, preko kojih se planira unapređenje interesa SAD na Arktiku. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da će puštanje u rad još nekoliko novih brodova, pojačati pozicije američke strane u konkurenciji sa Rusijom.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /