in

SAD se suočavaju sa odlukom “OPEK+” u najgorem trenutku

Blumberg piše, da smanjenje proizvodnje nafte „OPEK+“ dolazi u najgorem trenutku za SAD. 

Portparolka američkog Stejt departmenta, Barbara Lif, rekla je novinarima tokom posete Bliskom istoku, da je odluka „OPEK+“ da smanji proizvodnju nafte, došla u „najgorem trenutku“. Prema njenim rečima, to će povećati globalni inflatorni pritisak. Ona je istakla, da će se posledice pandemije i ukrajinske krize sada još jače osetiti.

„Jedva da se na globalnom nivou oporavljamo od ekonomskih posledica pandemije, ekonomske posledice ukrajinskog sukoba, dodatno su uzdrmale ekonomiju. Stoga je, povećani inflatorni pritisak iz energetskog sektora, jednostavno najgori mogući trenutak za ovo“, izjavila je Lifova.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako podsećaju autori članka, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni partneri, grupa od 23 zemlje, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom, odlučili su 5. oktobra, da smanje svoje ciljeve proizvodnje od sledećeg meseca, za dva miliona barela dnevno.

To je izazvalo krizu u američko-saudijskim odnosima. Američki predsednik Džo Bajden, koji je obećao da će sniziti cene benzina za američke vozače, rekao je, da je taj potez „OPEK-a“ bio nepromišljen, i obećao „posledice“ za Saudijsku Arabiju.

S druge strane, Lifova je u međuvremenu dala oprečnu izjavu, da Vašington ne želi da eskalira odnose sa Rijadom.

„Bajden će zauzeti „metodički“ pristup Saudijskoj Arabiji, jednom od najvažnijih i dugogodišnjih saveznika SAD na Bliskom istoku. Niko nije predložio eskalaciju“, rekla je ona.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /