in

SAD strahuju da će Severna Koreja izvesti „smrtonosni napad“ u bliskoj budućnosti

Vlasti DNRK mogle bi da preduzmu vojnu akciju protiv Južne Koreje u narednim mesecima, piše Njujork tajms, pozivajući se na zvaničnike američke administracije.

Prema zvaničnicima američke administracije, nedavne izjave severnokorejskog lidera Kim Džong-una izgledaju agresivnije i treba ih shvatiti ozbiljno.

Administracija je dodala da ne vidi neposredan rizik od rata punog razmera na Korejskom poluostrvu, ali bi Pjongjang mogao da izvede udare na način koji izbegava trenutnu eskalaciju. Primer je granatiranje južnokorejskog ostrva Yeonpyeong 2010. godine.

Zvaničnici koje citira publikacija takođe kažu da se severnokorejski lider verovatno „oseća sigurnije zbog sve većeg partnerstva sa Rusijom“.

Sukob oko južnokorejskog ostrva Yeonpyeong dogodio se u novembru 2010. Dve strane su razmenile artiljerijsku vatru, navodno ubijajući vojnike sa obe strane, kao i civile, ali su vojske obe zemlje ubrzo prekinule vatru.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, odgovarajući na pitanje da li Severna Koreja deli oružje sa Rusijom u zamenu za tehnologiju, rekao da Moskva u odnosima sa Pjongjangom ne krši nijednu normu međunarodnog prava.

Istovremeno, raketni i artiljerijski napadi na Južnu Koreju ili kopnena invazija bi gotovo sigurno doveli do rata sa Sjedinjenim Državama, koje imaju skoro 30.000 vojnika u bazama u Južnoj Koreji.

Prema rečima dvojice američkih zvaničnika, Kim Džong-un je ojačao svoje vojne i diplomatske pozicije i malo je verovatno da će rizikovati ovo, kao i svoj režim, uključivanjem u vojnu akciju, navodi se u materijalu.

Ranije je postalo poznato da je DNRK, u znak protesta protiv vojnih vežbi Južne Koreje, SAD i Japana, testirala podvodni sistem nuklearnog naoružanja. Pjongjang je smatrao da su manevri ozbiljno ugrozili bezbednost zemlje i preduzeo je uzvratne akcije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /