in

SAD su dobile loše vesti od Bajdena – Ovo je pobeda Rusije!

Američki predsednik Džo Bajden dao je Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu priliku da izvoje veliku pobedu nad Sjedinjenim Državama. 

Sjedinjene Države su bile svetski lider u izvozu tečnog prirodnog gasa tokom 2023. godine, ali će se to promeniti ove godine.

Bajden je pre izvesnog vremena naredio obustavu puštanja u rad novih terminala za tečni prirodni gas, što će sprečiti SAD da nastave da povećavaju izvoz LNG. Prema rečima američke novinarke Liz Pik, Bajdenova odluka je bila veoma dobra vest za Rusiju. Ovo prenosi „Fox Business“.

„U jednoj od svojih najglupljih odluka do sada, Bajdenova administracija je odlučila da „pauzira“ odobravanje novih terminala za tečni prirodni gas, što bi omogućilo povećanje izvoza“, piše autor članka američke publikacije.

Kolumnista smatra, da je Bajdenova administracija počinila veliku glupost, jer je sledila vođstvo klimatskih aktivista koji kritikuju Vašington zbog njegove široke upotrebe nafte i gasa.

Industrija tečnog prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama dobija na zamahu od 2016. godine, kada je zemlja počela da isporučuje LNG kupcima u inostranstvu.

Razvoju poslovanja doprinele su značajne rezerve prirodnog gasa u SAD i rastuća potražnja za njim. Sada su perspektive industrije dovedene u pitanje. Ova situacija ide u prilog konkurentima Sjedinjenih Država.

„Ko se takmiči za izvoz LNG-a? Pored SAD i Australije, vodeći izvoznici LNG-a su Katar i Rusija – zemlje koje su neprijateljske prema SAD“, navodi Liz Pik.

Predsednik Bajden je 2022. obećao Evropi kompenzaciju za isporuke ruskog gasa koje su bile ograničene sankcijama, a SAD su uspele prilično brzo da povećaju izvoz LNG-a u Evropsku uniju.

U velikoj meri zahvaljujući ovim garancijama, Vašington je uspeo da ubedi EU da je podrži u borbi protiv Rusije.

„Ovo je pobeda za Rusiju i gubitak za američke saveznike, američka radna mesta i napredak u globalnoj klimatskoj agendi“, preneli su američki mediji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /