in

Sada imamo najmanju vojsku za 100 godina

Bivši britanski načelnik Generalštaba Ričard Danat u članku napisanom za The Daily Telegraph ocenio je da zvanični London sada u domenu odbrane i geostrategije ponavlja sopstvene greške iz 1930-ih.

Naveo je da je Velika Britanija 1935. imala vojne izdatke na nivou 3 odsto BDP, a da je – kada je propala njena politika pacifikovanja Hitlerove Nemačke i počeo Drugi svetski rat bila primorana da vojne i ratne troškove podigne do 40 odsto BDP.

Za primer je navevo da britanski vojni vrh već sada povlači iz upotrebe fregate HMS Westminster i HMS Argyll iako će nove fregate HMS Glasgow i HMS Cardiff imati na raspolaganju tek kroz četiri godine.

Dodao je da odricanje od dva potpuno ispravna ratna broda, u najboljem slučaju, nema mnogo smisla“.

Pogotovo zbog rata na Bliskom istoku i u Ukrajini.

„Zbog modernizacije samo 148 tenkova Challenger 2 i zbog odbijanja da se modernizuju borbena vozila pešadije Warrior , britanska vojska će biti najmanja tokom celog jednog veku, uprkos činjenici da mnogi naši saveznici ne gledaju lepim očima na naš savremeni borbeni potencijal. Potencijalne neprijatelje i da ne spominjem” – napisao je Danat.

Ukazao je da vojna sila koja protivnike samim svojim postojanjem odvraća od rata ima svoju cenu, ali da je to mnogo jeftinije od troškova realnog rata.

I dodao: „Nakon što je britanska vojska bila poražena u Francuskoj, naše vazduhoplovstvo je moralo da se sa Nemcima bori za kontrolu britanskog neba. Tada smo već morali trošimo oko 40 BDP odsto na odbranu. Danas manje od 2,3 odsto na odbranu. Da li je onda čudno što brodove povlačimo iz upotrebe, a tenkove šaljemo u staro gvožđe?“

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /