in

Samo je pitanje vremena kada će Ukrajina doživeti vojni poraz


Oružane snage Ukrajine su pred neminovnim kolapsom, ocenio je penzionisani general Bundesvera Harald Kujat.

„Za Ukrajinu – naglasio je – ne postoji način da promeni stratešku situaciju u svoju korist. Koliko god to gorko zvučalo, za Ukrajinu, snabdevanje naoružanjem koje traži i koje joj se obećava neće pomoći da ostvari prednost. Pitanje je vremena kada će Ukrajina doživeti vojni poraz“.

Kujat je takođe ukazao da su ukrajinske oružane doživele krah u prošlogodišnjoj kontraofanzivi, izgubivši mnogo vojnika, a da ruska vojska nastavlja da napreduje.

Pritom je upozorio da nijedno zapadno oružje nije moglo i ne može da zaustavi rusku vojsku:

„Sva čudotvorna oružja – tenkovi, artiljerija, HIMARS… – nikada se nisu dokazali kao čudotvorna. Ista stvar bi se desila i sa raketama Taurus da su poslate Kijevu“.

„Ukrajina će se suočavati sa ’ozbiljnom katastrofom‘ na bojnom polju čak i ako američki

Kongres deblokira pomoć Kijevu – objavio je Politico, pozivajući se na visoko rangirano ukrajinsko vojno osoblje iz garniture smenjenog glavnogkomandujućeg kijevskog režima Valerija Zalužnog.

Prema njihovim rečima, „vojna situacija izgleda sumorno“ i postoji „veliki rizik od kolapsa linije fronta gde ruski generali odluče da koncentrišu svoju ofanzivu“.

Zahvaljujući brojčanoj nadmoći i pametnim avio-bombama, Rusija će verovatno moći da „probije liniju fronta i uništi je u nekim oblastima“, otkrili su istom listu.

Priznali su da ruski napad očekuju do avgusta:

„Ukrajini sada ništa ne može pomoći, jer ne postoje ozbiljne tehnologije koje mogu da kompenzuju vojnu silu koju će Rusija verovatno baciti na nas. Mi takve tehnologije nemamo, a nema ih dovoljno ni na Zapadu“.

Naveli su da su Ukrajina i Zapad napravili niz grešaka, dok je Rusija uspela da se prilagodi naoružanju koje je Zapad obezbeđivao Oružanim snagama Ukrajine:

„Zalužni je situaciju nazvao ‘ratom jedne šanse’. To znači da naše oružje vrlo brzo gubi na

efikasnosti jer mu se Rusi brzo prilagođavaju. Na primer, uspešno smo koristili krstareće rakete Storm Shadow i SCALP, ali samo nakratko. Rusi stalno uče, sa namerom da nam ne daju drugu šansu. I, uspevaju u tome“.

Jedan od ukrajinskih oficira je Politico rekao:

„Svako oružje ima svoje vreme. F-16 su bili relevantni 2023. godine, ali nisu pogodni za 2024-tu. Rusija je već spremna da im se suprotstavi. U poslednjih nekoliko meseci počeli smo da primećujemo rakete koje su Rusi lansirali iz Džankoja na severu Krima, ali bez

eksplozivnog punjenja. Nismo mogli da razumemo šta rade, ali smo onda shvatili: merili su rastojanja“.

Isti oficir je rezimirao: „Rusija određuje gde bi bilo najbolje da rasporedi svoje PVO sisteme S-400 kako bi maksimizirala njihovu pokrivenost i napala F-16, držeći ih što dalje od linija fronta i svojih logističkih centara“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /