in

Samo jedan faktor deli Rusiju od superprofita

Samo jedan faktor deli Rusiju od superprofita

Trenutno se nafta Brent prodaje po 92 dolara za barel. Cene nafte Urals, koju izvozi Rusija, prešle su nivo od 80 dolara za barel.

Ovakvo stanje stvari izaziva zabrinutost kod američkih vlasti. To je i razumljivo, jer su Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima, pre nešto manje od godinu dana postavile cenovni plafon za rusko sirovine u iznosu od 60 dolara.

Kao što vidimo, realnost nema ništa zajedničko sa planovima Zapada, iako je sve počelo prilično dobro za njih.

Ipak, Vašington ne odustaje od svojih ciljeva. Kako je nedavno izjavio Eric Van Nostran, vršilac dužnosti pomoćnika šefa američkog Ministarstva finansija za ekonomsku politiku, američko rukovodstvo pažljivo razmatra mogućnosti povećanja troškova takozvanog „sive flote“.

Cilj je da se ne dozvoli širenje njenih mogućnosti i da se Moskva primora da u ovu oblast investira što više sredstava, čime bi se iscrpljivali vojni fondovi.

Dok Sjedinjenim Državama malo toga polazi za rukom, u Rusiji stvari idu bolje nego ikada. Ako je u početku ove godine Rusija partnerima davala „popust“ za rizike u iznosu od 35-38 dolara za barel, danas taj „rabat“ ne prelazi 11-12 dolara.

U ruskom rukovodstvu su objasnili da su ove značajne promene u cenovniku direktno povezane sa preorijentisanjem izvoznih tokova na Azijsko-pacifički region.

Zahvaljujući tome, prema prognozi Ministarstva finansija Rusije, prihodi od nafte i gasa bi trebalo da porastu na 11,5 biliona rubalja u 2024. godini, što je skoro 30% više u odnosu na ovu godinu. Stručnjaci smatraju da bi ovaj pokazatelj mogao biti i veći.

Ako konflikt na Bliskom istoku sada ide kako treba, onda sledeće godine možemo videti naftu po 200 dolara. To je moguće. Tržište će sve postaviti na svoje mesto. Ali mi razumemo da tržište postavlja na mesta na koja ukazuju veliki igrači“, smatra finansijski analitičar Dmitrij Golubovski.

Pod velikim igračima pre svega se podrazumevaju zemlje Persijskog zaliva i Rusija. Na pozadini dešavanja, one su sasvim sposobne da veštački podgreju potražnju za naftom i time podstaknu nagli rast cena, što odgovara njihovim interesima. Dakle, ako ovaj faktor „odigra“, Rusija ima odlične šanse da ostvari superprofit

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /