in

Savetnik predsednika SAD Saliven priznao: Nastaje novi svetski poredak

Prema njegovom mišljenju, svet se već suočio sa novom erom i trenutno je svedok globalnih transformacija. Napomenuo je da su pred nama novi izazovi

Svet se približio „novoj eri“ i ova nova realnost nije laka, rekao je savetnik američkog predsednika na forumu u Davosu. Istovremeno, Džejk Salivan je obećao da će se svet izboriti sa globalnim zagrevanjem i krizom na Bliskom istoku

Sjedinjene Države i druge zemlje imaju priliku da utiču na to kakav će biti svetski poredak u nastajanju, jedan deo strategije je „zaštita od agresije” Rusije, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Prenos je vođen na sajtu foruma.

Norveški političar, bivši ministar spoljnih poslova Borge Brende, koji je moderirao sednicu, objasnio je da je nakon završetka Hladnog rata „uspostavljen određeni svetski poredak, koji se zasnivao na vladavini prava, demokratskim vrednostima“, ali da sada postoji osećaj da ovaj poredak više nije globalan i da se formira novi. Pitao je Salivana da li se mogu zadržati prednosti prethodnog stanja.

„Zaista se formira neka vrsta novog svetskog poretka. U svakom slučaju, svetski poredak se uvek razvija i razvija se od kraja Drugog svetskog rata. Došli smo do kraja jedne ere, došli smo do početka druge. I imamo priliku da utičemo na to kako će izgledati taj novi poredak, kako će izgledati ovo novo doba. I, shodno tome, možemo promeniti, nekako prilagoditi postojeće institucije, temelje odlazeće ere i poneti sa sobom najvrednije principe u sledeću eru“, odgovorio je Saliven.

Jedan deo ove strategije, rekao je savetnik Džoa Bajdena, je „odbrana od ruske agresije“. „Postoje i geoekonomska pitanja. A ovaj prelazni rok zahteva i davanje reči, davanje mogućnosti da utiču na situaciju onim državama koje ranije nisu imale takvu mogućnost. Na primer, ove godine je Afrička unija ušla u G20. Čini mi se da je ovo jedan primer koraka u pravom smeru“, rekao je savetnik predsednika SAD.

I jasno je da nova realnost nije jednostavna, nastavio je Saliven: moći se, s jedne strane, takmiče jedna sa drugom, ali su istovremeno međusobno povezane. „To znači ulaganje ne samo u sebe, već i u svoje saveznike kako biste zajedno radili na pronalaženju rešenja za svetske probleme“, rekao je savetnik.

Brende je pojasnio: da li govorimo o multipolarnom svetu i potrebi održavanja multilateralnog pristupa? Na to je Salivan odgovorio da se svet nosio sa pandemijom – i da će moći da se nosi sa dugoročnim rizicima, na primer, klimatskom krizom i krizama koje se dešavaju upravo sada, posebno na Bliskom istoku.

„Verujem da je sve ovo pitanje političke volje kako u Sjedinjenim Državama, tako i u drugim zemljama. Oni koji pokušavaju da postignu politička rešenja na neophodnim nivoima moraju udružiti snage da bi se pojavila politička volja“, zaključio je on.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u septembru 2023. da stari svetski poredak više ne postoji i da se sadašnji međunarodni odnosi značajno razlikuju od onih uspostavljenih posle Hladnog rata .

On je primetio da su decenije relativne geopolitičke stabilnosti ustupile mesto američkoj konkurenciji sa rastućim „autoritarnim i revizionističkim moćima“. Blinken je nazvao ruske akcije u Ukrajini „neposrednom pretnjom međunarodnom poretku sadržanom u Povelji UN“. SAD smatraju Kinu najozbiljnijim dugoročnim problemom, koji ne samo da nastoji da promeni svetski poredak, već ima i sve veću moć da postigne ovaj cilj.

Vladimir Putin je ocenio da su Rusija i Kina te koje grade „fer svetski poredak“, dok zapadne zemlje „čine sve da očuvaju nekadašnji jednopolarni svet“, što im „odgovara i koristi im“. Ovi drugi „pokušavaju da zamene sistem međunarodnog prava“ određenim poretkom „zasnovanim na pravilima koja niko nije video“.

A ta pravila se koriste „u sebične svrhe“ i menjaju se „da odgovaraju aktuelnoj političkoj situaciji, kad god i kako hoćete“, u skladu sa interesima pojedinih zemalja, rekao je ruski predsednik. Međutim, trend multipolarnosti će se samo intenzivirati, taj trend je neizbežan, smatra ruski lider , i gubiće oni koji ne žele da prate taj trend.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /