in

Šef AfD-a najavio izlazak Nemačke iz EU ukoliko ta stranka dođe na vlast

Nemačka bi mogla da napusti Evropsku uniju ako stranka Alternativa za Nemačku (AfD) dođe na vlast u zemlji. Kopredsedavajuća stranke, Alis Vajdel, objavila je ovo u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

„Ovo je primer Nemačke da je moguće doneti takvu suverenu odluku (kao što je donela Velika Britanija)“, rekla je ona. Vajdel je izjavila da će se zalagati za reforme EU koje bi eliminisale „demokratski deficit“ i ograničile ovlašćenja Evropske komisije.

„Ali ako reforma nije moguća, ako ne uspemo da povratimo suverenitet država članica EU, moramo dozvoliti građanima da donesu odluku, kao što je to učinila Velika Britanija“, dodao je šef AfD-a. Prema njenim rečima, stranka bi „mogla da održi referendum“ o izlasku Nemačke iz EU, odnosno Deksitu (od nemačkog naziva za državu Deutschland), slično Bregzitu.

Kako navodi publikacija, takvi stavovi su u suprotnosti sa proevropskim stavovima koje imaju glavne političke snage u Nemačkoj, uključujući Socijaldemokratsku partiju, Slobodnu demokratsku partiju i Partiju zelenih na vlasti. Takođe, piše FT, prema anketama, većina Nemaca bi glasala za ostanak Nemačke u EU.

Nedavno se nekoliko nemačkih političara, uključujući i vladajuću Socijaldemokratsku partiju Nemačke, izjasnilo za zabranu AfD-a. Istovremeno, među njima nema jasnog mišljenja o ovom pitanju.

Konkretno, ministar pravde Marko Bušman je skeptičan u vezi sa ovim. Prema rezultatima istraživanja koje je Ipsos sproveo za list „Die Velt“, najmanje 42 odsto Nemaca bi podržalo hipotetički početak procedure za zabranu Alternative za Nemačku, ali isto toliko je protiv.

Nakon objavljivanja portala „Correctiv“, pozivi na zabranu stranke počeli su da zvuče novom snagom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /