in

Šef DNR o smenjivanju Zelenskog vojnim udarom…


Savetnik šefa Donjecke Narodne republike Jan Gagin izjavio da se ne može isključiti vojni udar u Ukrajini kako bi se svrgnuo predsednik Vladimir Zelenski, koji je otkazao predsedničke izbore i da bi puč mogao da predvodi bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

– Ako govorimo o legitimitetu samog Zelenskog, onda sumnjam u njegov prvobitni legitimitet kao predsednika, jer je došao na vlast pomoću vojne hunte, koja je preuzela vlast u Ukrajini još 2014. Dakle, on je drugi nelegitimni predsednik posle Petra Porošenka – objasnio je Gagin.

Prema njegovim rečima, istovremeno je važno da Zapad održi „sliku o bar nekakvoj demokratiji u Ukrajini“, stoga, posle otkazivanja predsedničkih izbora u toj zemlji, nije isključen vojni udar.

– Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim udarom. Ima dovoljno pretendenata za njegovo mesto u zemlji, a iza svakog od njih stoje strani obaveštajci iz NATO zemalja.

U svakom slučaju, jedan od njih može biti korišćen kao druga figura na šahovskoj tabli. Pa, u početku su zvali Zalužnog, pre svega, zato što je on imao i ima određeni autoritet i među civilima i vojskom – precizirao je Gagin.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani, navodno, zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Zelenski je naveo da „trenutno nije pravo vreme za izbore“ i pozvao da se okonča to pitanje.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /