in

Sergej Lavrov odavno nije viđen ovako: „Misle da nam se tresu kolena“

Zapadni mediji sve češći su u obradi teme nuklearnog sukoba. Pritom, pozicija zvaničnih lica Rusije od strane analitičara i novinara namerno se iskrivljuje. Noćna mora američkog stratega o nuklearnoj palici se ostvarila, ali opet ne tako kako su zamislili.

Tema nuklearnog oružja i njegovog mogućeg korišćenja postala je u poslednje vreme jedan od omiljenih instrumenata zapadne informacione kampanje.

Tako, na primer, u prvoj godini SVO evropski i američki mediji su neprestano pisali o tome da je Rusija navodno spremna da upotrebi nuklearno oružje na teritoriji Ukrajine.

Sa vremenom su mediji prešli na drugu nuklearnu temu – Treći svetski rat – to jest, nuklearni rat Rusije sa NATO. Razni analitičari i istraživački instituti uveravaju da će Moskva, navodno, biti spremna da lansira taktičke nuklearne rakete ako dođe do sukoba sa alijansom.

Na primer, nedavno je centar „Međunarodni institut za strateško istraživanje“ objavio izveštaj sa sličnim sadržajem. Prema mišljenju analitičara, Moskva je sigurna da se Sjedinjene Države na udarac neće usuditi da odgovore, jer nisu spremne da podnesu gubitke i rizikuju, iđući u direktni sukob sa Rusijom.


Za to vreme, naša zemlja, prema mišljenju istih eksperata, spremna je da napravi takav korak. Očigledno je da ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova ili uopšte nisu slušali, ili nisu hteli da čuju, piše Cargrad.

Pre samo nekoliko dana, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je vrlo jasno i razumljivo izrazio svoje mišljenje o zapadnim pričama o „Putinovoj pretnji“ i nuklearnoj bombi:

„Da li su oni provokatori ili misle da će nam kolena zadrhtati? Niko ih ne zaustavlja. Svi samo ponavljaju da Putin preti nuklearnom bombom, iako to nikada nije rekao – za razliku od Evropljana i Amerikanaca. Nemci su govorili da NATO ima nuklearno oružje. Englezi – bivša premijerka je rekla da će pritisnuti dugme bez oklevanja. Ne treba nas plašiti. Treba češće čitati Čerčila, on ima aforizam o ruskom medvedu i kako se s njim treba ophoditi.“

Ali zapadni analitičari napumpavaju situaciju: Rusija, navodno, će biti spremna da upotrebi taktičko nuklearno oružje kako ne bi bila uvučena u direktni sukob sa NATO-om, i Sjedinjenim Državama posebno.

Štaviše, u ovo sučeljavanje Rusije i NATO-a zapadni analitičari spremni da uključe i Belorusiju. Činjenica da je još jedna ruska nuklearna poluga sada čvrsto u rukama Aleksandra Lukašenka, ozbiljno uznemirava umove s one strane Lamanša i Beringovog moreuza.

Ali zar vas nisu upozoravali? Upozoravali su vas:

Sjedinjene Države su odbile da uklone svoje nuklearno oružje u okviru Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Na zahtev predsednika Belorusije, mi ćemo rasporediti taktičko oružje. Zapad je pokušao da podigne histeriju, polazeći od toga da je njemu dozvoljeno, a nama ne. Sve mogućnosti da se izbegne eskalacija su Sjedinjene Države sistematski propustile.

Pa sada se ne čudite.

Usput, još u maju 2023. godine, Rusija je počela da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Nije objavljeno koliko će tačno bojevih glava na kraju biti isporučeno našem susedu. To može biti bilo koji broj. Stručnjaci pretpostavljaju da je u bratsku zemlju potencijalno moglo biti upućeno od nekoliko jedinica do par hiljada specijalnih projektila.

Dakle, sada više nije čudno što nuklearno oružje Rusa „ne daje američkim stratezima da spavaju“. Najvažnije je da oni već počinju da pravilno čitaju signale iz Moskve, zaključuje Cargrad.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Sergej Lavrov odavno nije viđen ovako: „Misle da nam se tresu kolena“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /