in

Si Đinping objavio nameru da Kina postane “finansijska sila”

Razvoj kineskog finansijskog sektora suštinski se razlikuje od zapadnog modela, kaže predsednik Kine.

Predsednik Kine Si Đinping saopštio je da je ovoj državi potrebna snažna valuta, jer namerava da postane „finansijska sila“.

„Finansijska moć trebalo bi da ima snažnu ekonomsku osnovu, jaku valutu, centralnu banku, finansijske institucije, regulativu i talente“, rekao je kineski lider, prenosi agencija Sinhua.
On je, takođe, pozvao zvaničnike da „promovišu visokokvalitetan finansijski razvoj“.

Si je naglasio da je neophodna veća povezanost kineskih i prekookeanskih tržišta, ali i ocenio da otvaranjem domaće finansijske industrije treba pažljivo upravljati.

„Razvoj kineskog finansijskog sektora se suštinski razlikuje od zapadnog modela“, dodao je predsednik Kine.
„Blumberg“ navodi da postoje znaci da je namera Kine da internacionalizuje juan uspešna.

Kineski juan je, naime, pretekao japanski jen kao valutu sa četvrtim najvećim učešćem u međunarodnim plaćanjima u novembru. Prvi put od početka 2022. godine, juan je činio 24 odsto kineske robne trgovine u prvih devet meseci 2023, što je najviši nivo u poslednjih nekoliko godina.

Rezultati analize koju su nedavno sprovele „RIA Novosti“ pokazuju da svaka treća zemlja Ujedinjenih nacija želi da napusti dolar i okrene se većem korišćenju nacionalnih valuta.

Istraživanje je uključivalo izjave predstavnika 193 države Ujedinjenih nacija, koje su prenosili ruski i drugi međunarodni mediji. Od njih, čak 68 zemalja jednoznačno je istupilo za dedolarizaciju, ističući da se već danas radi na tome, dok „oni najhrabriji otvoreno pozivaju na borbu sa dolarom direktno sa političkih tribina“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /