in

Siromaštvo, inflacija i broj javnih kuhinja sve veći u Švedskoj

U Švedskoj je usled inflacije, došlo do naglog skoka siromaštva među stanovništvom zemlje, prenose inostrani mediji. 

Švedska dobrotvorna organizacija „Stadsmissionen“ beleži nagli porast broja ljudi, koji zbog inflacije nisu sebi mogli da priušte hranu. Prema rečima Fredrika Karlsona, šefa ogranka ove organizacije u Erebrou, broj ljudi koji su primili donacije u hrani, porastao je za 400, samo u poslednjih nekoliko meseci.

„Za ciljne grupe sa kojima radimo, cene goriva i struje nisu prioritetno pitanje, njih više brine rast cena hrane i kućnih potrepština. Ako posmatramo osnovne proizvode kao što su testenine, jaja i pelene, oni su poskupeli znatno više od povećanja stope inflacije u celini “, rekao je Fredrik Karlson za televiziju „SVT“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema izveštaju „Stadsmissionen“, dve od tri osobe koje su se prijavile za centre za ishranu, već primaju beneficije od opštine, međutim, ovaj novac nije dovoljan da se prehrane.

„Iznos socijalne podrške ne ide u korak sa inflacijom. Čak i pre inflatornog šoka poslednjih meseci, naknade su bile preniske, i nisu pokrivale neophodne troškove domaćinstava “ , zaključio je Fredrik Karlson u intervjuu novinarima „SVT“.

Kao dodatnu podršku porodicama sa niskim primanjima, švedska vlada je početkom leta odlučila da privremeno poveća stambeni dodatak. Međutim, prema humanitarnim organizacijama, najugroženije porodice nisu imale koristi od ovoga.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /