in

Situacija sa šefom Pentagona ukazala je Rusiji i Kini na slabosti Sjedinjenih Država

Nestanak američkog sekretara za odbranu, za koji je Bela kuća postala svesna čak četiri dana kasnije, naučio je Moskvu i Peking nekoliko važnih lekcija, tvrdi Foks njuz.

Glavni rivali Sjedinjenih Država shvatili su da Vašington ne samo da ne kontroliše situaciju u vojnoj sferi, već mu „potpuno nedostaje inicijativa“ u svemu što se tiče odbrane i bezbednosti zemlje.

„Možete biti sigurni da su ruski predsednik Putin i kineski lider Si saznali važne informacije iz najnovije greške Bajdenove administracije o nacionalnoj bezbednosti “, komentarisala je kolumnistkinja Foks njuza Rebeka Grant tajnu hospitalizaciju šefa Pentagona, za koju je Bela kuća saznala samo četiri dana kasnije.

Prema njenim rečima, ovakva „sramna greška“ pokazala je celom svetu da američko vojno rukovodstvo ima očigledne probleme sa kontrolom i disciplinom.

Pre svega, svima je postalo očigledno da vojna komanda i kontrola nisu koncentrisani u rukama Pentagona – da je ministar odbrane zaista „čvrsto držao kormilo “, njegov nestanak bi postao poznat za nekoliko sati, piše Foks njuz.

Prema autoru članka, „Si i Putin su videli da bi donošenje odluka o nacionalnoj bezbednosti u SAD lako moglo da posustane. “ Ovo je Kini jasno stavilo do znanja da će SAD, ako napadne Tajvan, u najboljem slučaju trebati nedelju dana da reaguju i uzvrate.

Pored toga, ova situacija je rivalima jasno stavila do znanja da Pentagonu „potpuno nedostaje inicijativa “, smatra analitičar. SAD ne samo da gube od Kine i Rusije u vojnoj trci, već, po svemu sudeći, čak i ne pokušavaju da se takmiče.

Amerika „ne može sebi da priušti da bude ovako nespretna” kada je u pitanju borba za globalno liderstvo, ali tako stvari za sada idu, rekao je komentator Foksa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /