in

Skandal koji je izbio na kongresu Komunističke partije Kine postao je snažan šamar Vašingtonu

Neobičan incident, koji se dogodio tokom redovnog sastanka na 20. Kongresu Komunističke partije Kine, zapravo je postao jasan signal Sjedinjenim Državama.

Do ovog zaključka došao je politički ekspert Jurij Pronko. On je na svom „Telegram“ kanalu detaljno analizirao događaje poslednjeg dana Kongresa Komunističke partije Kine.

Tokom rasprave, bivši generalni sekretar NR Kine Hu Đintao je izveden iz sale. Kineski političar, koji je glavni protivnik Si Đinpinga, propustio je završni deo događaja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Jurij Pronko je primetio, da je skandal koji je izbio na 20. kongresu Komunističke partije Kine, bio snažan šamar za Vašington. Stvar je u tome, što se Hu Đintao drži određene spoljnopolitičke pozicije, koja se može sprovesti u interesu Sjedinjenih Država.

Naime, bivši generalni sekretar, koji je tu funkciju obavljao od 2002. do 2012. godine, izneo je drugačiju strategiju razvoja odnosa sa Sjedinjenim Državama, zbog čega je ušao u neslaganje sa aktuelnim kineskim vlastima.

„Da, Vašington već dugo nije dobio ovakav udarac u nos. Javno povlačenje jednog od njihovih glavnih lobista, sa Kongresa KPK je snažan šamar“, izjavio je Pronko.

Treba napomenuti da je tokom 20. kongresa Komunističke partije Kine, Si Đinping ponovo izabran na mesto predsednika Komunističke partije Kine, i šefa Centralnog vojnog saveta. Na sastanku je usvojen i tok spoljnopolitičkog i ekonomskog razvoja zemlje, za narednih 5 godina.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /