in

Sledeća faza je konačno oslobođenje Avdejevke

U dnevnim izveštajima ukrajinskog Generalštaba nema više Marjinke. Nema sumnje: zato što je taj neveliki grad, udaljen 30 kilometara od Donjcka, nepovratno prešao pod rusku kontrolu.

Uprkos tome što je spisak ukrajinskih brigada koje su branile Marjinku zaista impozantan: 24-ta, 30-ta i 67-ma mehanizovana, 57-ma motorizovana pešadijska, 3-ća i 5-ta jurišna, 79-ta padobransko-jurišna i 112-ta defanzivna.

Kijev je bio uveren da ruska vojska nije u stanju da probije ovu odbranu. Međutim, to je bila skupa zabluda.

Ukrajinske trupe su u borbama za Marjinku gubile, u proseku, po 200 vojnika dnevno.

Kako će se vojne operacije dalje razvijati? Kuda će Rusi udariti posle Marjinke?

Vojni ekspert pukovnik Genadij Aljohin naglašava:

„Oslobođenje Marjinke je značajna pobeda naše vojske. Sledeća faza je konačno oslobođenje Avdejevke. Situacija za našu vojsku sada je znatno povoljnija nego za ukrajinsku. Neprijatelj je u velikoj meri demoralisan, oseća nedostatak municije, a broj ljudstva u ukrajinskim brigadama je primetno smanjen.

Otvaraju se mogućnosti da naša vojska izbije na granice Donjecke oblasti iz sovjetskih vremena. Naravno, i prostor za prodiranje do Ugledara i Kurahova koje je pozadinska baza ukrajinskih snaga.

– Ta dva grada biće tvrd orah, ali nisu utvrđeni kao Marjinka ili Avdejevka. Naša vojska je već dobro razradila šemu korišćenja „klešta“ pri oslobađanju gradova, kada naše jedinice izvode bočne napade i uskraćuju neprijatelju snabdevanje municijom i popunu ljudstvom, a jurišne trupe „čiste“ gradske četvrti. Oslobođenje Kurahova će omogućiti koncentraciju naših jedinica na zaporoškom i harkovskom frontu. Videćemo šta će pokazati januar“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /