in

Smrtonosna bolest “iks” sve bliža?!

Smrtonosna bolest “iks” sve bliža?!

Rastući rizik od pandemije izaziva veliku zabrinutost u celom svetu, uglavnom zbog svoje smrtonosne prirode i nemogućnosti da se predvidi kada i gde će se pojaviti.

Raste pretnja od globalnog širenja bolesti „iks“, koja će biti 20 puta smrtonosnija od virusa korona, ali se pandemija i dalje može izbeći, izjavio je šef Državne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti Kine Vang Hešeng, pozivajući se na kineske epidemiologe.

„Ne govorimo o postojećoj bolesti u populaciji, već o potencijalnoj infekciji koja bi se mogla proširiti među čovečanstvom usled promena životne sredine, razvoja biološkog oružja i otpornosti bakterija na antibiotike“, kazao je Vang Hešeng na marginama drugog zasedanja 14. Nacionalnog narodnog kongresa.

U tom smislu, Vang Hešeng je istakao da će se njegova zemlja oslanjati na iskustva prevencije i kontrole pandemije kovid-19 u preventivnim merama, pored aktivnog učešća u globalnom zdravstvenom menadžmentu i razvijanja saradnje sa međunarodnim organizacijama i drugim zemljama.

Kako je objasnio, rastući rizik od pandemije izaziva veliku zabrinutost u celom svetu, uglavnom zbog svoje smrtonosne prirode i nemogućnosti da se predvidi kada i gde će se pojaviti.

„Epidemije zaraznih bolesti nemaju nacionalne granice, a prevencija i odgovor na globalne pandemije zaraznih bolesti zahtevaju zajedničke napore međunarodne zajednice“, naglasio je.

Misteriozna smrtonosna bolest

Prethodno je Svetski ekonomski forum u Davosu raspravljao o rizicima povezanim sa nepoznatom bolešću „iks“, koja izaziva veliku zabrinutost i neizvesnost širom sveta.

Prema definiciji SZO, to je svaka hipotetička zarazna bolest uzrokovana neotkrivenim patogenom koja bi mogla izazvati globalnu pandemiju.

Organizacija je upozorila da bi nova bolest mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva od pandemije virusa korona.

SZO ga je 2018. uvrstila na svoju listu prioritetnih patogena za istraživanje zajedno sa smrtonosnim virusima kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) ili ebola.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /