in

“Sohu”: Rusija objavila loše vesti za SAD

Rusija je, kao odgovor na sabotažu „Severnih tokova“, saopštila izuzetno neprijatnu vest za SAD. Ove zaključke dele politički analitičari iz Kine.

Pre nekoliko nedelja gasovodi „Severni tok“ i „Severni tok 2“ postali su centar pažnje širom sveta – otkrivene su rupe na gasovodima koje su nastale kao rezultat sabotaže. Prema kineskim analitičarima, samo stručnjaci najvišeg nivoa, mogli bi da izvedu tako tehnički složenu operaciju.

Ako govorimo o benefitima ovog incidenta, onda je samo jedna država imala jake motive i odgovarajuće mogućnosti, da onesposobi gasovode – SAD. Ovo prenosi kineski „Sohu“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Američki LNG brodovi redovno saobraćaju između SAD i Evrope, prodajući energente Evropi po naduvanim cenama. Stoga je vrlo verovatno da SAD stoje iza kulisa napada na Severne tokove“, napominju autori članka.

Eksperti navode da je, uprkos istrazi koja je u toku, krajnje malo verovatno da će organizator napada na gasovode odgovarati. Rusija to veoma dobro razume, pa su shodno tome, iz Moskve stigle izuzetno zanimljive vesti. U javnost su izašle informacije o namerama Ruske Federacije i Turske, da izgrade veliko međunarodno gasno čvorište, preko kojeg će se ruski energenti isporučivati u Evropu.

„Vladimir Putin je smislio pametan plan, koji će Rusiji omogućiti da nastavi da snabdeva Evropu prirodnim gasom, i da istovremeno izbegne probleme iz Sjedinjenih Država“, tvrde kineski analitičari.

Turska se, kao članica NATO-a, pridržava izuzetno nezavisne politike u odnosu na druge zemlje bloka. Ona je više puta išla protiv Sjedinjenih Država, vođena isključivo sopstvenim nacionalnim interesima.

Zbog toga je najava stvaranja turskog gasnog čvorišta, bila zaista loša vest za Sjedinjene Države. SAD znaju, da će Ankara biti u prilici da postane najveći dobavljač ruskog gasa u Evropu, i biće izuzetno teško ubediti je u suprotno.

U suštini, Putin je odlučio da iskoristi saveznika SAD za unapređenje ekonomskih interesa Rusije u Evropi. Amerikanci će to morati ili da prihvate, ili da idu u direktnu konfrontaciju sa Turskom, koja igra važnu ulogu u NATO-u i kontroliše Bosfor i Dardanele.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /