in

Šojble traži da se Nemačka, Poljska i Francuska ujedine i krenu u front protiv Rusije

Vodeći političar nemačke opozicione stranke CDU, poslanik Bundestaga Volfgang Šojble predložio je da se Francuska i Poljska ujedine protiv „pretnje“ iz Rusije, navodi se u njegovom članku objavljenom u Frankfurter algemajne cajtungu.

„Rusija se bori protiv slobodnog demokratskog poretka Evrope, od kojeg je, po njenom mišljenju, ugrožena“, piše Šojble.

S tim u vezi, on smatra da Nemačka, Francuska i Poljska treba da preuzmu vođstvo i postanu jezgro evropske odbrambene zajednice. Ove tri države će morati da razviju zajedničke pravce vojne politike, kojima se mogu pridružiti i druge evropske zemlje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„A ako budu delovali još hrabrije, moći će brzo da kombinuju svoje nacionalne oružane snage u jednu armiju o čijoj upotrebi će zajednički donositi odluke“, rekao je Šojble.

Prema rečima političara, „Poljska, druge istočnoevropske zemlje, a sada i Skandinavija“, kojima Rusija navodno preti, ne mogu drugačije.

U septembru je predsednik Vladimir Putin, u obraćanju Rusima, rekao da je Zapad prešao svaku liniju u svojoj antiruskoj politici, kao i stalne pretnje Rusiji.

Prema njegovim rečima, Zapad je protiv Moskve koristio nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje.

On je podsetio Zapad da je Rusija nadmašila stranu vojnu opremu u nizu komponenti i upozorio one koji pokušavaju da ucene nuklearnim oružjem da bi se ruža vetrova mogla okrenuti na njihovu štetu.

Scenariji pod kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja.

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije uz upotrebu konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo postojanje same države.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /