in

Šojgu izvestio Putina: Oslobođen još jedan grad!

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobijao je izveštaje o haotičnom bekstvu ukrajinskih vojnika iz Avdejevke koju je ruska vojska nedavno oslobodila.

Lider Rusije sastao se sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom koji mu je podneo detaljan izveštaj o dejstvima ruske vojske u gradu koji je ruska vojska oslobodila 17. februara.

Ruski predsednik je potvrdio da su se ukrajinski vojnici dali u beg i pre nego što su dobili komandu o povlačenju.

„To je bilo bekstvo, a ne povlačenje“, rekao je Putin.

Ruska vojska je uspela je uspeo da izvede operaciju zauzimanja Avdejevke uz minimalne gubitke, potvrdio je ruski ministar odbrane.

„Ofanzivna dejstva nakon oslobođenja grada se nastavljaju ka zapadu, oslobođeno je 72 kvadratna kilometra. Generalno, operacija oslobađanja grada ući će u vojne udžbenike“, rekao je Šojgu.

Nije mi jasno kako se ukrajinska komanda prema svojim vojnicima odnosi kao da nisu njihovi ljudi, rekao je Putin.

Podzemna utvrđenja u Avdejevki građena su devet godina, poraz ukrajinske vojske u tom gradu je veliki uspeh, istakao je Šojgu.

Ukrajinske oružane snage su tokom povlačenja iz Avdejevke ostavile za sobom mnogo naoružanja, uključujući i strano naoružanje. „Ukrajinska vojska nije minirala zgrade u gradu, jer jednostavno nije imala vremena, neprijatelj je vrlo brzo pobegao“, rekao je Šojgu.

Ruski vojnici su, prema rečima predsednika, pokazali hrabrost i herojstvo prilikom oslobađanja grada i biće nagrađeni.

Krinki su se vratili kući

Ruski ministar odbrane je, govoreći o akcijama ruske vojske na frontu, potvrdio da je oslobođen još jedan grad u hersonskom pravcu.

Krinki su potpuno pod ruskom kontrolom, tamo je poraženo 3.500 ukrajinskih vojnika, precizirao je ruski predsednik u razgovoru sa ministrom.
Oružane snage Ukrajine su u gradu Krinki prvi put upotrebile velike dronove sa četiri krila „baba jaga“ za snabdevanje svojih trupa, rekao je Šojgu Putinu.

„Potiskivanje ukrajinskih trupa nije išlo lako jer su Ukrajinci neprestano granatirali sa desne obale, artiljerija i dronovi neprijatelja su bili veoma aktivni. Tu smo možda prvi put videli da prenose municiju, hranu i lekove velikim dronovima“, naglasio je.

Putin: U kosmosu ne sme biti oružja

Rusija je kategorički protiv razmeštanja nuklearnog oružja u kosmos, naglasio je Putin.

„Naša pozicija po tom pitanju je jasna“, dodao je i pozvao da se poštuju svi dogovori ranije utvrđeni u toj sferi. Rusija je predlagala drugim državama da se na tome dodatno radi kako bi se garantovala bezbednost, ali se na Zapadu danas „naročito emotivno“ govori o slanju oružja u kosmos.

Rusija nije protiv dijaloga o Ukrajini, naglasio je Putin.

„Uvek smo bili za pregovore o ukrajinskom pitanju. Ukrajinska strana je, zapravo, prekinula dijalog i to jer je dobila direktnu komandu iz Londona i Vašingtona“, rekao je Putin i dodao da i Kijev to otvoreno priznaje.

Govoreći o razmeni zatvorenika, Putin je istakao da Rusija mora da postupa striktno u skladu sa određenim međunarodnim pravnim dokumentima i međunarodnim konvencijama, kako se i do sada ponašala.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /