in

Šok izveštaji – CNN: SAD su očekivale ruski napad nuklearnim oružjem

Šok izveštaji – CNN: SAD su očekivale ruski napad nuklearnim oružjem

Američki zvaničnici su krajem 2022. godine bili zabrinuti i pripremali su se za mogući ruski udar na Ukrajinu upotrebom nuklearnog oružja, iako nisu imali obaveštajne podatke o mobilizaciji ruskih nuklearnih snaga, javio je Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike u američkoj administraciji.

„Krajem 2022. Sjedinjene Države su počele da se „pažljivo pripremaju“ za činjenicu da bi Rusija potencijalno mogla da udari Ukrajinu nuklearnim oružjem“, navodi kanal.

Jedan visoki izvor je rekao da je administraciju predsednika Džoa Bajdena na ovu procenu naveo „ne jedan pokazatelj, već kombinacija događaja, analiza i, što je najvažnije, veoma osetljivih novih obaveštajnih podataka“.

Drugi izvor je takođe potvrdio da zabrinutost „nije bila samo hipotetička” već je zasnovana „na nekim primljenim informacijama”.

„To je ono što nam je sukob dao, i mi smo tako mislili, i mislim da je naše pravo da se pažljivo pripremimo i učinimo sve što je moguće da do toga ne dođe“, rekao je predstavnik američke administracije novinaru TV kanala.

Istovremeno, Si-En-En napominje da Sjedinjene Države nikada nisu pronašle obaveštajne podatke koji ukazuju da Rusija preduzima korake da mobiliše svoje nuklearne snage za izvođenje takvog napada.

Američki zvaničnici takođe nisu bili sigurni da će znati da li će Rusija koristiti taktičko nuklearno oružje, uprkos tome što aktivno radi na praćenju kretanja nuklearnog oružja širom sveta.

Prošlog leta, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, govoreći o rezoluciji američkih senatora da se moguća upotreba nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije u Ukrajini smatra napadom na NATO, rekla je da SAD „naduvavaju horor priče“ o ruskoj nuklearnoj pretnji, čime se podižu ulozi i stvaraju strateški rizici.

Ona je takođe podsetila da je rusko rukovodstvo više puta izjavilo da Moskva nema potrebe da koristi nuklearno oružje u kontekstu krize oko Ukrajine.

Scenariji pod kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo postojanje same države.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /