in

Šok za Zapad – Ultimatum iz Moskve: Dok ovo ne ispunite, nema razgovora

Šok za Zapad – Ultimatum iz Moskve: Dok ovo ne ispunite, nema razgovora

Dok Zapad ne odustane od politike obuzdavanja Moskve, dijalog se neće nastaviti, rekao je Andrej Belousov, zamenik šefa ruske delegacije i zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ženevi, na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Poslednjih godina regionalna bezbednost u raznim delovima sveta je podvrgnuta najozbiljnijim testovima, tenzije rastu, ratoborna retorika raste, sve se više čuju glasovi predstavnika „ratne stranke“, postojećih, dugogodišnjih regionalnih sukobi se rasplamsavaju sa novom snagom, a pojavljuju se nova žarišta napetosti, primetio je diplomata.

Pored toga, naveo je Belousov, grubo se krši osnovni princip nedeljivosti bezbednosti.

„Želimo da izrazimo čvrsto uverenje da je vraćanje situacije na kontrolisan nivo i njena normalizacija, mogući samo na osnovu poštovanja opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava, principa UN, njene Povelje, ciljeva i zadataka, kroz postizanje dogovora o odricanju od destabilizirajuće vojne aktivnosti i kontrole naoružanja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „sve dok Severnoatlantska alijansa ne napusti ekspanzionističku agendu orijentisanu na Istok i svoju politiku „obuzdavanja“ Rusije, pokušaji da se obnovi bilo kakav dijalog očigledno su osuđeni na neuspeh“.

„Voleo bih da verujem da će naše zapadne kolege konačno poslušati glas razuma, i početi da slede principe jednakosti i međusobnog poštovanja, uzimajući u obzir legitimne brige i potrebe u oblasti vojne bezbednosti“, naglasio je on.

Belousov je savetovao, da se od Moskve ne očekuje nikakav napredak po pitanju revizije stanja kontrole konvencionalnog naoružanja u Evropi, s obzirom na trenutni nedostatak poverenja i otvoreno neprijateljstvo Vašingtona i kolektivnog Brisela.

„Dijalog o kontroli naoružanja postaće moguć, samo ako Zapad odustane od neprijateljske antiruske politike. Formiranje takvog režima u budućnosti, će svakako zahtevati fundamentalno nove pristupe i obavezno razmatranje nacionalnih interesa Rusije“, zaključio je on.

Moskva je više puta napomenula, da je NATO usmeren na konfrontaciju, ali njegovo dalje širenje neće doneti veću bezbednost Evropi. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori o principima bezbednosti u Evropi, ali se kao odgovor suočila ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritiska i ucena.

U međuvremenu, alijansa se, uprkos protestima Moskve, stalno širila i približavala ruskim granicama.

Rusija je više puta isticala, da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /