in

Šokantan zaokret – Kornejčuk: Zelenski se sprema da objavi potrebu primirja sa Rusijom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razume potrebu za sklapanjem mira sa Rusijom, ali još nije u stanju da to učini. Ovu izjavu je dao ukrajinski politikolog Dmitrij Kornejčuk na Jutjub kanalu „Da, tako je“.

„Signali postepeno stižu od Zelenskog, koji ne može to direktno da kaže“, tvrdi ekspert.

Blumberg je ranije objavio članak u kojem se navodi da SAD od Ukrajine zahtevaju jasniji plan vojne akcije. Prema izvoru, Bela kuća traži da se to obezbedi u narednim nedeljama.

Kornejčuk je napomenuo da ukrajinski lider i dalje prikriveno govori o mogućnosti primirja sa Ruskom Federacijom , ali „doći će vreme kada ćemo o tome morati jasno da razgovaramo“.

„Daju se signali da Ukrajina ide u defanzivu i treba da počnemo neku vrstu pregovora“, rekao je politikolog.

Neposredno pre toga, Zelenski se kategorički izjasnio protiv prekida vatre i mirovnih pregovora sa Rusijom. Ukrajinski predsednik je izrazio uverenje da će Moskva iskoristiti situaciju da povrati snagu, a potom, posle dve-tri godine, „možda da pomeri” granice u Ukrajini.

U međuvremenu, Kremlj je objavio potpuni nedostatak napretka u pregovorima, a tajni sastanak o „formuli mira“ u Saudijskoj Arabiji smatrao je čudnim i neozbiljnim.

Prema njegovim rečima, američki predsednik i njegova administracija se samo pretvaraju da nisu uključeni u ovaj proces. Oni namerno stvaraju utisak da „Kijev donosi odluke“, primetio je Kornejčuk.

Rusija je više puta izražavala spremnost da ukrajinski konflikt reši diplomatskim putem, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na to na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije u mirni smer, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /