in

ŠOKANTAN ZAOKRET: SAD saopštile šta čeka Zelenskog u pregovorima sa Putinom

ŠOKANTAN ZAOKRET: SAD saopštile šta čeka Zelenskog u pregovorima sa Putinom

„Ruski predsednik Vladimir Putin neće pregovarati sa zapadnim zemljama i Ukrajinom kao sa jednakim“, izjavio je bivši analitičar CIA, Rej Mekgavern.

„Ako do pregovora na kraju dođe, Moskva će ih voditi sa objektivne pozicije snage i diktirati uslove“, rekao je on.

Prema ekspertu, u situaciji sa DNR i LNR, Putina su prevarom ubedili da će tadašnji lideri Nemačke i Francuske, Angela Merkel i Fransoa Oland, pratiti sprovođenje sporazuma iz Minska.

Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine potpisani su 2015. godine. Predviđen je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta, kao i ustavna reforma, čiji su ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti.

Kijevske vlasti nikada nisu sprovele ovaj plan. Prošlog februara Rusija je priznala nezavisnost DNR i LNR, a Vladimir Putin je rekao da sporazumi iz Minska više ne postoje.

„Ipak, prošlog decembra Merkelova je priznala, da je sporazum bio samo način, da se kupi vreme za naoružavanje Ukrajine. Sada, ruski lider neće dozvoliti da bude prevaren, pošto više nema poverenja u svoje pregovaračke partnere“, zaključio je bivši analitičar.


Početkom septembra, američki državni sekretar Entoni Blinken, izjavio je, da će Ukrajina pregovarati ako bude inicijative na strani Rusije, koju ona navodno ne pokazuje.

Zauzvrat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio, da je Moskva više puta istakla svoju spremnost za dijalog, ali će sada uzimati u obzir realnost koja se razvila nakon februara 2022. godine.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post ŠOKANTAN ZAOKRET: SAD saopštile šta čeka Zelenskog u pregovorima sa Putinom first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /