in

Šokantno otkriće u Ukrajini: Čuveno američko oružje Himars ima neverovatnu manu

Šokantno otkriće u Ukrajini: Čuveno američko oružje Himars ima neverovatnu manu

Granate američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS imaju značajnu manu. Oružane snage Ukrajine znaju za to, ali nastavljaju da koriste municiju, uprkos pogibiji civilnog stanovništva.

Glavna karakteristika HIMARS MLRS se smatra visokom preciznošću poraza. Međutim, ova teza se sve više dovodi u pitanje. Tako je 2010. godine američko vojno osoblje uništilo privatnu kuću umesto predviđene mete, ubivši 10 ljudi. Osam godina kasnije, 18 Avganistanaca u provinciji Helmand postali su žrtve HIMARS-a.

Granate su ponovo skrenule sa kursa i pogodile trgovačku oblast u mirnom području. U Ukrajini su zabeleženi brojni slučajevi uništavanja civilne infrastrukture i gubitaka života. Ne može se isključiti da su Amerikanci i Ukrajinci namerno gađali ove mete, ali postoji i mogućnost tehničke greške.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Još 2013. godine, pukovnik američke vojske Robert Eigens najavio je potrebu za usavršavanjem municije. Prema njegovom mišljenju, bilo je potrebno izvršiti izmene u radu sistema ciljanja i senzorima za prijem signala. Na problem je ukazao i pukovnik Dejvid Rejs u ​​svom članku za Pentagonov bilten, Inside the Army 2014. On je napomenuo da su granate proizvedene 2003. godine „pokazale visok stepen nezgoda“.

Kao rezultat toga, od 2019. godine Oružane snage SAD dobijaju municiju M30A2, u kojoj su kvarovi ozbiljno smanjeni. Problem je što su američka skladišta puna „problematičnim“ mecima M30 i M30A1. Skladištenje ovakvog balasta podrazumeva nepotrebne troškove. Reciklaža takođe košta. A onda se, taman na vreme, pojavio sukob u Ukrajini, gde možete ne samo da gurnete „đubre“, već i zaradite na tome.

„Američka vojska prenosi ove granate Oružanim snagama Ukrajine kao deo takozvanog paketa pomoći. Pošto je paket procenjen u dolarima, Pentagon dobija novac iz budžeta za granate koje je Pentagon poklonio. I upućuje ih da naruče nove poboljšane školjke. Svi su profitirali– i Pentagon i američki vojno-industrijski kompleks “, istakao je Sergej Belousov, član Koledža vojnih eksperata.

Kijev ne može biti nesvestan problema sa granatama. Međutim, civilna smrt ga ne sprečava da koristi HIMARS.