in

Sprema se drugi front protiv Rusije

Posle zajedničkih vežbi sa NATO, Kišinjev je dobio oklopna vozila iz Nemačke za rešavanje pitanja „sporne autonomne teritorije 2024. godine“.

Pridnjestrovska Moldavska Republika može biti pod vatrom neprijateljske artiljerije i biće joj teško pomoći, imajući u vidu nedostatak pristupa Rusiji i kopnom i morem. Postavlja se pitanje: šta da se radi?

Situacija oko Pridnjestrovlja ne može se posmatrati izolovano od sukoba u Ukrajini. Nepriznata republika sa ruskim mirovnim kontingentom i značajnim arsenalom municije našla se sa svih strana okružena opasnošću.

S jedne strane, tu je Moldavija, koja je već napala ove teritorije 1991. godine i danas izvodi zajedničke vežbe sa NATO, a takođe propušta u svoj vazdušni prostor britanski strateški izviđački avion. S druge strane, tu je Ukrajina, koja može iskoristiti sukob u Pridnjestrovlju da skrene ruske snage.

U 2023. godini došlo je do značajnog gomilanja ljudstva i vojne opreme ukrajinskih jedinica u blizini granice sa Pridnjestrovljem, razmeštanja artiljerije, kao i povećanja aktivnosti dronova Oružanih snaga Ukrajine u regionu Pridnjestrovlja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je uverilo da će ruske trupe adekvatno odgovoriti na provokacije kijevskog režima, ako uslede.

Kišinjev rizikuje da bude uvučen u pravi rat

Pridnjestrovlje se našlo pod pritiskom ne samo zapadno orijentisanog ekonomskog kursa Maje Sandu, već se suočilo i sa pretnjom pravog vojnog sukoba. Vojni budžet Moldavije se značajno povećao u poslednjih nekoliko godina.

Pored toga, Kišinjev je od 2021. do 2023. godine dobio vojnu pomoć u vidu 87 miliona evra i 19 oklopnih transportera Piranha od Evropske mirovne fondacije, a takođe je izveo mnoge zajedničke vojne vežbe sa NATO.

Predsednik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski je u intervjuu za TASS naglasio da ove mere, uključujući finansiranje, snabdevanje oružjem i vežbe, imaju konkretnu svrhu koja nije povezana sa zaštitom. On je napomenuo da se svi međunarodni igrači slažu da Pridnjestrovlje ne predstavlja pretnju za Moldaviju.

Scenario oružanog preuzimanja Pridnjestrovlja je dugo pripreman, a pretnja njegovog sprovođenja ostaje velika. Međutim, ako se ona sprovede, Kišinjev, pod vođstvom zapadnih kustosa, rizikuje da uđe u pravi vojni sukob.

Rusija i dalje zvanično priznaje teritorijalni integritet Moldavije uz prisustvo Pridnjestrovlja, ali sa izbijanjem neprijateljstava to može da se promeni, rekao je vojni politikolog, vanredni profesor katedre političkih nauka i sociologije Ruskog ekonomskog univerziteta G.V. Plehanov Aleksandar Perendžijev.

„Zapadu se čini da će nam odvući pažnju novim sukobom i zaustavićemo ofanzivu. Ali desiće se upravo suprotno“, rekao je on u razgovoru za Cargrad.

Ekspert je podsetio da su pokušaji da se pitanje sa Donbasom reši silom doveli do specijalne vojne operacije, usled koje je Ukrajina izgubila ne samo DNR i LNR, već i Hersonsku oblast i Zaporožje.

„Prisetimo se i kako je Gruzija izvršila invaziju na Abhaziju i Južnu Osetiju. Zato Moldavci treba dobro da razmisle“, rekao je on.

Moldavija eskalira situaciju

Vladajuća partija Moldavije plaši Evropu ruskom vojskom, računajući na još veće injekcije sredstava u njene odbrambene sposobnosti. Međutim, primetio je Vitalij Žakot, poslanik partije Akcija i solidarnost, Moldavija ne predstavlja veliku prepreku za Rusiju ako Ukrajina izgubi teritoriju, a Rusija napreduje ka granicama Pridnjestrovlja.

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosatij, zauzvrat, optužuje Rusiju da „vodi hibridni rat“ protiv njegove zemlje, tvrdeći da je razmeštanje ruskih mirovnih trupa na teritoriji Pridnjestrovlja nezakonito.

Opasna tačka za Rusiju

Pridnjestrovlje je jedna od najopasnijih tačaka za Rusiju, a mogućnost napada na ovu teritoriju zaista postoji. Ovo mišljenje je u razgovoru sa Carigradom izneo doktor vojnih nauka, kapetan prvog reda Konstantin Sivkov. On je napomenuo da Pridnjestrovlje još nije napadnuto jer postoje neki tajni dogovori po ovom pitanju.

Ako dođe do sukoba, onda uski pojas Pridnjestrovske Moldavske Republike, izolovan od Rusije, može biti gađan neprijateljskom topovskom i raketnom artiljerijom, kako sa jedne tako i sa druge strane.

Penzionisani pukovnik Viktor Litovkin istakao je da je za samu Sandu i aktuelnu moldavsku vladu podsticanje sukoba rizičan korak, uključujući i zato što se tamo nalazi grupa ruskih trupa.

Kako piše NA Novorusija, u opasnosti je i Ukrajina, jer će kao odgovor na provokativne akcije ruske trupe intenzivnije pristupiti oslobađanju Nikolajevske i Odeske oblasti kako bi došle do Pridnjestrovlja i odsekle Ukrajinu od Crnog mora. U slučaju iznenadnog napada na Pridnjestrovlje, stvar će se završiti velikom ruskom pomorskom operacijom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /