in

Sprema se građanski rat u SAD!

Formiranje Narodne Republike Teksas postaje sve realnije, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev, na svom „Telegram“ kanalu.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, nazvao je zvanični Vašington „potpuno impotentnim“ u pitanjima unutrašnje politike, a odluke Vrhovnog suda zemlje o pitanjima migracija su odvojene od stvarnosti.

„Iste ove vlasti svojim neradom mogu konačno stanovništvo Teksasa, koje već ozbiljno razmišlja o secesiji, dovesti do ivice ogorčenja“, rekao je on, podsećajući na „krvavi“ građanski rat u Sjedinjenim Državama, koji je tvrdio živote hiljada ljudi.

Pored predviđanja za prošlu godinu, koje su stručnjaci smatrali trolovanjem, Medvedev je još u maju 2023. izjavio, da je odvajanje Teksasa od SAD stvar budućnosti.

U noći 13. januara po moskovskom vremenu postalo je poznato, da je Nacionalna garda Teksasa preuzela kontrolu nad delom američko-meksičke granice duž reke Rio Grande, uskrativši pristup agentima federalne granične službe.

Prema izveštajima medija, lokalne snage Teksasa blokirale su pristup graničarima i saveznoj Nacionalnoj gardi, približno 4 kilometra granice sa Meksikom. Zbog toga se i Ministarstvo pravde SAD žalilo Vrhovnom sudu zemlje.

Državni organi su ranije više puta izjavljivali da američka administracija ne čuva propisno granicu, što je dovelo do porasta ilegalnih migranata. Tako je Teksas počeo da šalje migrante autobusima u velike američke gradove, uključujući Vašington i Njujork.

Vrhovni sud SAD odlučio je 22. januara da ukloni žičanu ogradu dugu oko 48 kilometara na granici u Teksasu, koja je prethodno postavljena pod rukovodstvom guvernera Teksasa Grega Abbota.

Abot je 25. objavio svoju nameru da samostalno zaštiti svoj deo granice od ilegalnih migranata. On je takođe ukazao na nesposobnost administracije predsednika SAD, da ispuni svoje odgovornosti za zaštitu granice.

On je istakao, da njegova država zadržava pravo na samoodbranu, zbog čega je već najavio invaziju ilegalnih migranata. Bivši američki predsednik Donald Tramp, pozvao je sve zainteresovane države da pošalju svoje snage u Teksas, kako bi zaštitile granicu zemlje.

U saopštenju objavljenom na sajtu Udruženja republikanskih guvernera, navodi se da su republikanski guverneri 25 država, uključujući Floridu, Virdžiniju, Džordžiju, Alabamu, Montanu, Oklahomu i nekoliko drugih, optužili Bajdenovu administraciju da ne želi da štiti američku granicu, i da se bori protiv ilegalnih migracije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /