in

Sprema se invazija?! Britanija šalje 20.000 vojnika, brodove i borbene avione u Evropu

Ujedinjeno Kraljevstvo rasporediće oko 20.000 pripadnika Oružanih snaga – kao i savremene brodove i borbene avione – na evropskom kontinentu, u sklopu NATO vežbi velikih razmera, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju Ministarstva citirani su i delovi za sada neobjavljenog govora sekretara odbrane Granta Šapsa, u kome piše da će se 16.000 pripadnika kopnene vojske, zajedno sa tenkovima, artiljerijom i helikopterima pridružiti jedinicama ostalih članica Alijanse, angažovanih u okviru vežbe „Nepokolebljiv branilac 24“ (Steadfast Defender 24).

Uz njih britanska vojska poslaće i oko 2.000 mornara zajedno sa brodovima i podmornicama, dok će Kraljevsko vazduhoplovstvo u vežbi učestvovati sa višenamenskim borbenim avionima F-35 i izviđačkim letelicama „posejdon“ P8, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, očekuje se da će Šaps u govoru okarakterisati ovu vežbu kao „jednu od najvećih aktivnosti NATO-a, od završetka Hladnog rata“, i saopštiti da se Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznici nalaze u novoj eri, kao i da moraju biti spremni za odvraćanje svojih neprijatelja.

Podsećanja radi, „Nepokolebljiv branilac 24“ biće održan u februaru i martu i to na granici sa Belorusijom i Ukrajinom, a u vežbi će učestvovati oko 41.000 vojnika iz zemalja članica NATO-a, više od 50 brodova i veliki broj helikoptera i aviona.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /