in

Srđa Trifković upozorava da nam preti rat SAD i Kine!

Svetu preti rat između SAD i Kine, tvrdi istoričar i publicista Srđa Trifković.

– Kina nikada neće prihvatiti američku globalnu hegemoniju, a vladajuća elita SAD nikada neće prihvatiti da bude samo jedna od sila u multipolarizovanom svetu. To je receptura za sukob – kazao je Srđa Trifković u intervjuu za alo.rs.

Ističe da Tajvan može da bude samo okidač.

– Problem je planetarne prirode. Kina je jedini rival Amerike u savremenom svetu. Rusija je bila najmoćnija sila sveta u finalu Napoleonovih ratova, a od tada Rusija nikad nije povratila te pozicije moći.

Rusija danas ne može i ne želi da bude pretnja nekoj natoiziranoj Evropi, ali ne može da dopusti da njena životno važna tampon zona u Ukrajini potpadne pod Zapadnu kontrolu.

Novoinstalirane hipersonične američke rakete srednjeg dometa u Istočnoj Evropi (u Rumuniji i Poljskoj) predstavljaju ništa manju pretnju Ruskoj Federaciji nego što su predstavljale one koje je pokušao Nikita Sergejevič Hruščov da instalira na Kubi daleke 1962. godine, što je izazvalo najveću krizu Hladnog rata – kazao je istoričar.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialPrethodni članak„Gonićemo ih gde god pobegnu“: Rusija o krivcima za napad na Zaporošku nuklearku


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /