in

Šta je poznato o napadima SAD i Velike Britanije…

Oružane snage SAD i Velike Britanije u noći između četvrtka i petka izvele su napade na objekte jemenskog pobunjeničkog pokreta „Ansar Alah“ (Huti).

Prema rečima predstavnika dve zapadne države, pogođena su skladišta raketa, dronova i radarskih stanica Huta. Za sada nema izveštaja o žrtvama. U nastavku pogledajte najvažnije informacije o napadu.

Kako je sve počelo

– Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, jemenski Huti su saopštili da će izvoditi udare na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti da brodovi povezani sa tom zemljom prolaze kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab el Mandeb.

– Uveče 11. januara, novinar „Tajmsa“ Stiven Svinford saopštio je da će premijer Velike Britanije Riši Sunak razgovarati sa Vladom o mogućem odgovoru zapadne koalicije na akcije Huta u Crvenom moru. Kasnije je novinar izvestio da će Britanija i SAD „uskoro“ izvesti napad na Jemen. – Huti su upozorili da će odgovoriti ako SAD i Velika Britanija izvedu vazdušne napade na Jemen.

Napadi na položaje pokreta

– Televizija „El Hadat“ je saopštila da su Oružane snage SAD i Velike Britanije izvele udare na položaje Huta u blizini lučkog grada Hodejde koji se nalazi na zapadu zemlje. Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, takođe izvestio o udarima.

– Prema navodima televizije „El Hadat“, eksplozije su odjeknule i u gradovima Sana, Sada, Hodejda, Taiz i Damar.

– Televizija „Skaj njuz Arabija“ saopštila je da je međunarodni aerodrom u Sani podvrgnut snažnom bombardovanju.

– Prema navodima američke televizije „En-Bi-Si NJuz“, američka i britanska vojska izvela je napade sa brodova krstarećim raketama „tomahavk“.

– Kako prenosi Rojters, napadi na položaje Huta izvedeni su sa aviona, brodova i podmornica.

Saopštenja Bajdena i Sunaka

– Američki predsednik DŽozef Bajden saopštio je da su udari na objekte u Jemenu odgovor na „neviđene napade Huta“ u Crvenom moru.

– Američki lider je rekao da su udari izvedeni uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

– Lideri SAD i Velike Britanije istakli su da su udari „odbrambene prirode“.

– Britanski premijer pozvao je Hute da prestanu da gađaju civilne brodove i da preduzmu korake za smanjenje tenzija.

– Vašington ne isključuje dodatne mere kao odgovor na akcije Huta u Jemenu kako bi zaštitio svoje oružane snage i slobodu međunarodne trgovine.

Pogođeni ciljevi

– Britansko Ratno vazduhoplovstvo izvelo je napade na dva objekta Huta: aerodrom u Absu i mesto za lansiranje dronova u Bani.

– Prema saopštenju visokog zvaničnika iz američke administracije, SAD, Velika Britanija i njihovi partneri u Jemenu su gađali mesta sa raketama, radarima i dronovima. On je rekao da je Hutima naneta značajna šteta, ali nije izneo nikakve detalje.

– Komandant vazdušnih snaga pri Centralnoj komandi SAD Aleks Grinkevič saopštio je da su američke vazduhoplovne snage izvele napade na više od 60 objekata Huta i da je tom prilikom upotrebljeno preko 100 visoko preciznih komada municije različitih vrsta.

Reakcije

– Portparol rukovodstva Huta Abdula bin Amer poručio je da će pokret izvesti napade na američke i britanske baze u regionu ako te dve zemlje prošire razmere borbenih dejstava.

– Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Jemena Husein el Azi, London i Vašington „moraju biti spremni da plate visoku cenu“ za masovne napade na Jemen.

– Zamenik šefa pres-službe pokreta Nasredin Amer je istakao da će Oružane snage zemlje pružiti odgovor.

– Portparol američke administracije rekao je na brifingu da Huti još nisu preduzeli direktne korake odmazde.

– Član Politbiroa pokreta Huzam el Asad upozorio je da će SAD i Velika Britanija zažaliti što su počeli operaciju protiv Jemena.

– Rusija je zatražila hitnu sednicu SB UN 12. januara zbog napada SAD i Velike Britanije na Jemen. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osudila je te napade.

– Saudijska Arabija pozvala je na uzdržanost i sprečavanje eskalacije u regionu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /