in

Šta ovo spremaju Rusija i Nemačka?! Alarmatna poruka čoveka koji je predvideo raspad SSSR-a

Poraz NATO-a u Ukrajini zbližiće Rusiju i Nemačku, ocena je francuskog istoričara koji je predvideo raspad Sovjetskog Saveza, Emanuela Toda, u intervjuu za „Žurnal du dimanš”.

– Pokušaji Vašingtona da udalji Berlin od Moskve, a znamo da su Amerikanci opsednuti tom strateškom misijom od 2004. godine, završiće se neuspehom. Ako pogledate mapu Evrope, dve glavne sile vam upadaju u oči, a to su Nemačka i Rusija – naveo je on.

Prema njemu, Moskva i Berlin više ne mogu da budu u konfrontaciji, njihove ekonomije su kreirane da se međusobno dopunjuju, a severni tokovi su to jasno pokazali.

– Pre ili kasnije će početi da sarađuju. Poraz Sjedinjenih Država i Ukrajine otvoriće put njihovom zbližavanju. SAD neće moći u nedogled da obuzdaju ovu, slikovito rečeno, gravitacionu silu koja privlači Nemačku i Rusiju jedno drugom – istakao je Tod.

Ako SAD napuste Evropu, bićemo iznenađeni kada vidimo da sunce izlazi nad mirnom planetom, zaključio je on.

Podsetimo, u septembru 2022. godine dogodile su se eksplozije na dva gasovoda, „Severnom toku“ i „Severnom toku 2“, kojima je ruski gas išao u Evropu.

Prema rečima dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša, sabotažu su izvele SAD uz pomoć NATO saveznika: u leto, tokom vežbe „Baltops“, američki ronioci minirali su gasovode, a tri meseca kasnije Norvežani su detonirali eksplozivne naprave.

SAD negiraju umešanost u sabotažu, a vlasti nekoliko evropskih zemalja nastavljaju istragu koja još nije dala rezultate.

Predsednik Rusije Vladimir Putin taj čin nazvao je očiglednim terorističkim napadom.

Emanuel Tod je antropolog, istoričar, esejista, prognostičar i autor mnogih knjiga. Neka od njegovih dela, kao što su „Ekonomska iluzija“ i „Posle carstva“, predstavljaju bazu za proučavanje društvenih nauka. Godine 1976. predvidio je raspad SSSR-a u svojoj knjizi „Ultimativna greška“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /