in

Šta Putin i Si Đinping kriju iza dogovora o žitu

Šta Putin i Si Đinping kriju iza dogovora o žitu

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kini ispunila je očekivanja mnogih. Šef države se u Moskvu ne vraća praznih ruku.

Ruski lider je zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom postao glavni učesnik foruma Jedan pojas, jedan put.

Najviše pažnje kako domaćih, tako i zapadnih medija, koji su pratili svaki njegov potez, privukao je Vladimir Putin. Na zvaničnom nivou, domaćin je ruskog predsednika izdvojio od ostalih šefova država i vlada koji su se okupili u Pekingu. To potvrđuju brojne fotografije i video snimci.

Postoje dve ključne tačke sa dvodnevnog samita. Prvo, ovo je svakako susret Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je postao prvi evropski političar na visokom nivou koji je razgovarao licem u lice sa ruskim predsednikom u poslednjih godinu i po dana.

Drugi značajan događaj – pregovori ruskog i kineskog lidera. Tokom tročasovnog razgovora, šefovi dve države dotakli su se pitanja ekonomije, finansija i političke interakcije.

Zaključivanje žitnog sporazuma između Moskve i Pekinga moglo bi da bude šlag na tortu. Putin i Si Đinping potpisali su najveći ugovor u istoriji bilateralnih odnosa o isporuci poljoprivrednih proizvoda.

Rusija će u narednih 12 godina u Kinu izvesti 70 miliona tona žitarica u vrednosti od 2,5 triliona rubalja ili 32,5 milijardi dolara. Međutim, direktor Instituta za društveno-ekonomska istraživanja Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Aleksej Zubec smatra da je tokom pregovora postignut još značajniji dogovor.

„Istakao bih dogovor o žitu, koji omogućava Ruskoj Federaciji da ne brine o izvozu poljoprivrednih proizvoda u narednim godinama, i potvrdu strateškog partnerstva na nivou bliskom vojnom savezu. Ima razloga da se veruje da je iza kulisa postignut dogovor o stvaranju trostrukog saveza: Rusije, Kine i Severne Koreje“, rekao je ekspert u intervjuu za portal Paragraph.

Moskva, Peking i Pjongjang ovo nisu zvanično saopštili. Ipak, napominje Zubec, lideri tri zemlje su definitivno pokrenuli ovu temu tokom ličnih sastanaka. Stoga je gotovo siguran da je ovaj dogovor postignut. Dakle, možemo verovati da se na međunarodnoj sceni pojavio novi vojni blok, sposoban da izazove AUKUS u azijsko-pacifičkom regionu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /