in

Šta se sprema?! Italija iznenada povlači svoj PVO sistem iz Slovačke- Ugrožene nuklearne elektrane!

Šta se sprema?! Italija iznenada povlači svoj PVO sistem iz Slovačke- Ugrožene nuklearne elektrane!

Italija je obavestila Slovačku da namerava da povuče svoj sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa SAMP/T, rekao je slovački premijer Robert Fico.

Prema njegovim rečima, prethodna slovačka vlada dala je Ukrajini funkcionalan ruski PVO sistem S-300 i sada zemlja nema čime da zaštiti svoje nuklearne elektrane i druge strateške objekte sa PVO sistemom velikog i srednjeg dometa.

„Prethodna vlada dala je Ukrajini funkcionalni ruski sistem protivvazdušne odbrane S-300. Onda smo na trenutak imali američke Patriot rakete, ali su i one otišle, a sada će otići i Italijani. I pitam se, Gospode, ko će da čuva naše nuklearne elektrane i druge strateške ciljeve?“ rekao je Fico.

Početkom aprila meseca 2022. godine, Slovačka je donirala svoj PVO sistem S-300 PMU 1 kao vojnu pomoć Kijevu. Isporuku je odobrio tadašnji prozapadni premijer Eduard Heger. Slovačka je svoj PVO sistem nasledila nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine.

Slovačka je u svom sastavu kao PVO imala 2022. godine 1 bateriju PVO sistema srednjeg dometa 2K12 KUB i 1 bateriju PVO sistema dugog dometa S-300 PMU-1. Međutim, Slovačka se od aprila meseca značajno priključila pružanju vojne pomoći Kijevu, pa su nakon toga otišli i Kubovi.

Naime, u Military Balance za 2024. godinu, Slovačka PVO, kao i ironijom sudbine Slovenačka, svoju teritoriju brani samo prenosnim PVO sistemima 9K310 Igla-1 (RS-SA-16 Gimlet).

Inače, kao garanciju da će čuvati nebo Slovačke, SAD su poslale rakentnu bateriju u vidu sistema Patriot, a potom je i Italija poslala svoj rakentni sistem.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /