in

Šta se sprema?! Ruski strateški bombarderi tri dana uzastopno iznad obala Aljaske

U trećem incidentu u poslednjih četiri dana, Severnoamerička vazdušna komanda NORAD, saopštila je da su ponovo pratili četiri ruska aviona- strateške bombardere dugog dometa tipa Tu-95MS, zajedno sa pratnjom drugih aviona, u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

Nakon što su ostali u toj zoni, avioni su se zadržali u međunarodnom vazdušnom prostoru pre nego što su se vratili prema Rusiji.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) je potvrdila, da je 9. februara 2024. godine otkrila i pratila ova četiri ruska vojna aviona, dok su bila aktivna u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

„NORAD je primetio i pratio ruske avione koji su ostali unutar međunarodnog vazdušnog prostora, ne ugrožavajući američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Ovo je treći put u poslednjih četiri dana da je NORAD zabeležio i pratio ruske avione.

NORAD koristi složeni sistem odbrane koji obuhvata satelite, zemaljske i vazdušne radare, kao i borbeno vazduhoplovstvo, kako bi otkrio i pratio avione i preduzeo odgovarajuće mere.

NORAD ostaje spreman da primeni različite opcije odgovora u cilju odbrane Severne Amerike“, saopštili su iz NORAD-a.

Ovaj novi incident dodatno naglašava napetost u odnosima između Rusije i zapadnih saveznika, posebno Sjedinjenih Američkih Država, koja se nastavlja i uprkos nastojanjima da se održi stabilnost i mir u regionu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /