in

Šta stoji iza hitne Nulandove posete Ukrajini- Kijev pred vojnim udarom?!

Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja, Viktorija Nuland, doputovala je u Kijev zbog pretnje vojnim udarom u Ukrajini, izveštava list „Azija Tajms“.

Prema materijalu, Nulandova je hitno posetila Kijev jer je Bela kuća verovatno naredila da odmah otputuje tamo u slučaju da se situacija u Kijevu pogorša. Postoji zabrinutost da bi Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, mogao rasporediti vojsku i koristiti je protiv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Autor teksta navodi da je zadatak Viktorije Nuland bio da objasni Zalužnom njegovo mesto i smiri situaciju, posebno s obzirom na Zelenskog planira da ga smeni zbog neuspeha na bojnom polju.

Izdanje pretpostavlja, da Zalužni još uvek ima mogućnost da krene protiv Kijeva.

Viktorija Nuland je posetila Kijev 31. januara, gde se sastala sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom. Obavestila je Kijev da su američki visokoprecizni projektili GLSDB, koje je Vašington obećao Ukrajini, već na putu.

Prethodno je britanski list „Fajnenšl tajms“ izvestio da se Zelenski 29. januara sastao sa Zalužnim i ponudio mu poziciju savetnika ukrajinskih vlasti nakon ostavke. List „Ekonomist“ tvrdi da je Zalužnom ponuđena pozicija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, ali je general to odbio.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /