in

Stigla ga osveta ruskih specijalnih službi: Likvidiran ruski pilot izdajnik

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov potvrdio je smrt pilota Maksima Kuzminova, koji je oteo ruski helikopter, preneo je RBC-Ukrajina.

„Možemo potvrditi činjenicu smrti“, rekao je Jusov, ne navodeći razloge.

Ranije u ponedeljak, ukrajinska agencija UNIAN, pozivajući se na španske medije, javila je da je telo, verovatno Kuzminovljevo, pronađeno u opštini Viljahojos.

Španska civilna garda je za RIA Novosti rekla da ne mogu da potvrde izveštaj o ubistvu prebega.
Istovremeno, uočene su nedoslednosti u izveštajima španskih medija. Dakle, govorili smo o smrti 33-godišnjeg Ukrajinca, međutim, raniji otvoreni izvori su objavili da je Kuzminov imao 28 godina.

Španski novinski portal Eureka Nevs, koji je preneo smrt pilota pozivajući se na nezvanične izvore u Civilnoj gardi, kasnije je obrisao ovu vest sa svoje stranice na društvenoj mreži X.

Pored toga, italijanski izvor Il Corrispondente, koji nema štampanu verziju i ne sadrži podatke o autorima materijala, pozivajući se na izvor u Španskoj civilnoj gardi, izvestio je da je Kuzminov ubijen 13. februara sa 12 hitaca, nakon na koje je njegovo telo pregazio automobil ubice.

Način kako je pilot ubijen ukazuje da se radi o osveti.

Beleška pod naslovom „Izdajnici ne žive dugo“ sadrži mnogo uvredljivih komentara na ukrajinskom jeziku upućenih publikaciji.

Prošlog leta ukrajinski mediji i telegram kanali su tvrdili da je ruski pilot oteo helikopter Mi-8 i preleteo iz Kurska u Ukrajinu. Pretpostavljalo se da su ga ukrajinski obaveštajci ubedili da to uradi.

U helikopteru bila još dva člana posade koji su likvidirani od strane ukrajinskih specijalaca.

„Kijev independent“ prenosi da je Kuzminov dospeo na naslovne stranice ukrajinskih medija nakon što je spustio netaknut helikopter Mi-8 u Ukrajinu i predao se vlastima.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je kasnije da je Kuzminov kasnije primio isplatu od 500.000 dolara kao nagradu što je pobegao helikopterom.

On je rekao da je sam kontaktirao ukrajinsku stranu i da je mu je rečeno da će dobiti bezbednosne garancije za njega, porodicu, da će dobiti novac i nova dokumenta od Ukrajine ukoliko prebegne.

Kuzminov je rekao da su njegovi roditelji odobrili njegove planove da prebegne i priključili su mu se u Ukrajini.

Citirajući izvore iz ukrajinske vojne obaveštajne službe, Ukrajinska pravda je navela da je Kuzminov odlučio da se preseli u Španiju, ali je tamo pronađen mrtav u stanu.

U blizini je pronađen zapaljen automobil, za koji se veruje da je ubijeni koristio.

Jusov je potvrdio njegovu smrt za više ukrajinskih medija, ali nije pružio više detalja.

Podsećamo da su se neposredno posle otmice helikoptera u mnogim ruskim medijima pojavile izjave ruskih vojnih analitičara koji su tvrdili da Kuzmin neće poživeti da potroši pare koje je dobio za izdaju. Svi analitičari su tvrdili da su za Kuzminom već krenule ruske tajne službe sa naredbom da bude likvidiran.

, Tanjug

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /