in

Stigla je kritična faza vladavine Si Đinpinga

Kina će propasti bez Rusije i neće moći da obezbedi globalno liderstvo i pobedu nad Sjedinjenim Državama. Nastupila je kritična faza vladavine Si Đinpinga, primetio je Nikolaj Vavilov.

„Mišljenje da uticaj Kine na Rusiju ubrzano raste i da naša zemlja postaje zavisna od Pekinga je pogrešan aspekt“, rekao je autor knjige „Kineska moć“, ruski sinolog-publicista Nikolaj Vavilov u emisiji „Cargrad“.

On je objasnio da Kina neće moći sama da pobedi SAD i postane svetski lider namećući svoj model drugim državama:

„Za Kineze je veoma važno da stvore grupu saveznika među suverenim državama koji bi bili lojalni Pekingu a pritom nisu lojalni Sjedinjenim Državama. U velikoj meri zbog toga, Kina danas preuzima ekonomske rizike.

Na primer, ne poštuje gornju granicu nafte u trgovini sa Rusijom, pokušavajući da ugodi svojim saveznicima. Jeste li čuli priču da Iran pokušava da poveća cenu? A ovo je, vidite, manja država od naše. Ali zarad Teherana, Kina je spremna na ustupke.

Do sada je BDP zemalja G7 skoro duplo veći od ukupnog BDP-a zemalja BRIKS-a. Ova procena ne uključuje nove članice druge koalicije, ali čak i uzimajući u obzir njihove mogućnosti, ona i dalje zaostaje.

Očekuje se da će BRIKS sustići i prestići G7 po ovom pokazatelju do 2040. godine. Odnosno, još uvek postoji duga istorija borbe između dva sistema, dva pristupa namamljivanju određenih saveznika.

Tako je Sjedinjenim Državama ostalo još tri do sedam godina – tokom ovog perioda one su i dalje u stanju da ekonomski izoluju Kinu. Kasnije, kako raste uticaj i same Kine i BRIKS-a, to će biti izuzetno problematično.

Vašington ima adut, a to je Evropa, koja bi teoretski lako mogla da se pridruži sankcijama Pekingu, ako izbije sukob na Tajvanu.

Pretpostavimo da su sami Amerikanci pokrenuli tajvansku operaciju nekim svojim provokativnim akcijama. EU će biti prinuđena da podrži Vašington. Kinesko-američki trgovinski promet će se smanjiti, a onda će sistem Kine početi da se ruši, zato što Peking ima dva premijum tržišta – Sjedinjene Države i Evropu.

Juanizacija planete, uprkos impresivnoj brzini, još uvek nije dostigla ogromne razmere. Dakle, sada je kritičan trenutak za vladavinu kineskog predsednika Si Đinpinga, za Kinu.

Da li će uspeti da se izdrži i nastavi uzlazni put u narednim godinama? Možda nije najvažnija, ali veoma impresivna težina na kinesko-američkoj skali je Rusija. Ako Moskva sada okrene leđa Pekingu, neće dobiti ništa“, zaključio je Vavilov.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /