in

Stigli prvi rezultati istrage nemačkih stručnjaka

Sabotaža, koja je rezultirala uništavanjem krakova gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“, bila je dobro pripremljena.

O tome svedoči priroda oštećenja podvodne infrastrukture. Do ovog zaključka, došao je poznati ruski vojni ekspert, Aleksej Leonkov. Na svom „Telegram“ kanalu, ocenio je prve rezultate istrage nemačkih istražitelja, i analizirao slike oštećenih cevi „Severnog toka“, koje su se pojavile na Mrežama.

Aleksej Leonkov je primetio, da ga je snimak koji se pojavio na internetu iznenadio. Stvar je u tome, što priroda oštećenja cevi ukazuje na to, da su „Severni tok“ dugo pokušavali da izbace iz pogona. Gasovod je ozbiljno oštećen usled nekoliko eksplozija, koje su cev bukvalno presekle na nekoliko odvojenih delova.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Takvu štetu ne možete brzo eliminisati, a 100 kg eksploziva neće napraviti rupu od 50 metara. Najverovatnije je došlo do složenog miniranja, gde je postavljeno nekoliko eksplozivnih naprava, kao sigurnost, da se cevi ne mogu popraviti“, objasnio je Leonkov.

Slike oštećenih cevi koje su „procurile“ na internetu, ukazuju na to, da su oštećene kao rezultat pažljivo pripremljene sabotaže. Izvršioci ove sabotaže, bili su dobro upoznati sa karakteristikama gasovoda, i tačno su znali kako se može oštetiti.

Leonkov tvrdi, da će Brisel najverovatnije odbiti da imenuje krivca za ovu provokaciju.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /