in

Stoltenberg greškom priznao da „avijacija NATO“ ulazi u Ukrajinu!

Stoltenberg greškom priznao da „avijacija NATO“ ulazi u Ukrajinu!


U našem narodu se kaže: ponekad jezik one koji lažu i varaju ipak zanese na pravu stranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je dva puta govoreći o isporuci borbenih aviona F-16 Ukrajini – grešeći u govoru – u istoj rečenici rekao ono što mu nije bila namera:

„Prebacivanje aviona F-16 u Ukrajinu učiniće buduće njenu vojnu avijaciju ratnim vazduhoplovstvom NATO-a, odnosno – Ukrajine, i potpuno kompatibilnom sa NATO. Što znači da će NATO piloti, odnosno u NATO obučeni (ukrajinski), biti uklopljeni u sve NATO procedure“.

Stoltenberg je faktički ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nazvao „Vazdušnim snagama NATO“, a takođe je potvrdio da će piloti alijanse upravljati F-16 koje dobije Ukrajina.

Pored toga, dodao je da će NATO moći da uzme Ukrajinu pod svoje okrilje i bez dodatnih priprema i ispunjavanja uslova, čineći ukrajinsku vojsku potpuno kompatibilnom sa alijansom čim se oko toga postigne konsenzus među zemaljama članicama zapadnog vojnog bloka.

Dan ranije, 16. juna, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kome je mandat istekao 20. maja, rekao je da Kijev očekuje isporuke lovaca F-16 u „bliskoj budućnosti“.

Nije, međutim, precizirao ni broj i konkretne rokove isporuke tih aviona.

Moskovski vojni ekspert i politikolog Vadim Mingaljov je ukazao na niz problema sa obukom ukrajinskih pilota za F-16. Prema njegovim rečima, ti avioni su veoma zahtevni, traže apsolutno glatku asfaltnu podlogu i tehnički opremljene aerodrome.

Osim toga, potrebno im je stručno tehničko osoblje za održavanje na zemlji, a toga, kako je rekao, u Ukrajini nema dovoljno.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /