in

Stoltenberg najavio je prebacivanje novih sistema PVO u Ukrajinu

NATO se sprema da Ukrajini prebaci dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, nakon temeljnog popisa postojećeg naoružanja, zemlje članice su odlučile da prebace nekoliko protivvazdušnih raketnih sistema, uključujući američki Patriot i francusko-italijanski SAMP/T.

Stoltenberg je pojasnio da će Ukrajina, osim sistema PVO, dobiti i rezervne delove i rakete za instalacije koje su već u funkciji, što će ojačati njene odbrambene sposobnosti u kontekstu sukoba koji je u toku.

Tačan broj i vreme prenosa naoružanja nisu saopšteni, ali se ističe da je takva pomoć u skladu sa pravom zemalja NATO-a da podrže Kijev bez direktnog učešća u sukobu.

Ono što je prilično zapanjujuće jeste, da je generalni sekretar NATO-a proglasio legalnost ukrajinskih udara na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji. Ovo pogoršava situaciju za Zapad i može naterati Rusiju da deluje oštrije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth SocialPrethodni članakUništen ključni radar izraelskog protivraketnog sistema „Gvozdena kupola“


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /