in

Strah od Rusije sprečio Nemačku da preduzme odlučujući korak u Ukrajini

Strah od Rusije koči Nemačku da preduzme odlučujući korak u Ukrajini. O tome piše Majkl Pek, analitičar „Business Insider-a“. 

Prema rečima autora članka, ukrajinske vlasti stalno postavljaju rukovodstvu Nemačke jedno pitanje- gde je svo oružje koje je Berlin obećao? Uprkos obećanjima Nemačke, da će snabdeti Oružane snage novom opremom za suprotstavljanje ruskoj vojsci, mnoga od ovih oružja nikada nisu isporučena.

Kijev je bio posebno ljut zbog odbijanja Berlina da obezbedi tenkove „Leopard II“, borbena vozila „Marder“, i nedavno, samohodne haubice „RCH-155“. Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, nazvao je to „razočaravajućim signalima iz Nemačke“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U međuvremenu, opozicione partije Nemačke i stranke čiju koaliciju predvodi kancelar, iznenađene su uzdržanošću Olafa Šolca. Prema rečima autora, u političkim krugovima Nemačke zbog Ukrajine vlada potpuna nesloga.

„Nije iznenađujuće da nemačke konzervativne opozicione stranke zgrabe priliku da okrive vladu za neuspeh, ali kada Zelena stranka, koja je dugo osuđivala američki militarizam, zahteva da Nemačka ubrza isporuke oružja Ukrajini, to je znak da ukrajinski sukob cepa nemačku politiku“, kaže se u članku.

Vredi uzeti u obzir da Nemačka i dalje pruža podršku ukrajinskoj vojsci. Šolcova vlada redovno objavljuje izveštaje o prebačenom oružju. Do početka oktobra iznos ove pomoći dostigao je 755 miliona dolara. Na ovoj listi nalazi se 10 samohodnih haubica „Pancerhaubitze“, tri višestruka raketna sistema „MARS II“, 30 „Gepard ZSU“ i drugi sistemi.

Međutim, nedostaju tenkovi „Leopard II“ i vozila „Marder“. Kako je sam kancelar izjavio, Nemačka neće biti jedina zapadna sila koja šalje tenkove u Ukrajinu. Prema mišljenju analitičara, Berlin pokušava da gleda daleko unapred, i plaši se da potpuno pokvari odnose sa Moskvom, važnim ekonomskim partnerom.

„Najveći razlog nemačkog oklevanja je strah – posebno strah od Rusije, koja je činila više od polovine nemačkog uvoza gasa 2021. godine“, navodi se u članku.

Pek takođe podseća, da Nemačka i dalje oseća krivicu za zločine iz Drugog svetskog rata. Mnogi Nemci ne žele da se sećaju, pod kojim okolnostima su se nemački tenkovi poslednji put pojavili u Ukrajini.

U međuvremenu, ova tehnika bi bila korisna za Oružane snage Ukrajine. Osim toga, slanje tenkova bi pokazalo da je Nemačka spremna da preduzme odlučne korake u Ukrajini. Istina, u sadašnjoj situaciji Berlin se ne usuđuje na tako nešto.

„Kada bi Nemačka bila spremna da pošalje takvu količinu oružja, to bi bio signal podrške Ukrajini, ali i signal Rusiji, da čak ni smanjenje gasa neće zastrašiti Berlin“, rezimira analitičar.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /