in

Štrajkovi poljoprivrednika već su se proširili na 12 zemalja EU

Protesti poljoprivrednika šire se i na Španiju, pri čemu su hiljade traktora blokirale puteve širom zemlje, demonstranti preplavili Barselonu i postavili barijere na granici s Francuskom.

Saobraćaj je ozbiljno otežan širom zemlje, a protesti su zahvatili skoro sve španske regione, izazivajući kolaps na ključnim auto-putevima i u gradovima.

Poljoprivrednici blokiraju pristup skladištima, lukama i tržištima, a u Malagi su se demonstracije pretvorile u sukobe s policijom.

U narednim danima masovni protesti će se proširiti i na Poljsku, gde lokalni farmeri spremaju desetine hiljada ljudi na ulice.

Kriza ugrožava fizičko postojanje njihovih farmi, kažu poljski sindikati, ističući da nisu u mogućnosti da se takmiče s ukrajinskim proizvođačima koji ne poštuju mnoge skupe standarde EU.

Poljoprivrednici planiraju da ponovo blokiraju granicu s Ukrajinom, kao i da održe proteste u većim poljskim gradovima.

Protesti poljoprivrednika se već održavaju u 12 zemalja EU, koje zajedno proizvode više od polovine mesa i 40% žitarica u Evropi.

Zahtevi poljoprivrednika iz Nemačke, Francuske, Belgije, Italije, Španije, Grčke i drugih zemalja su slični. Poljoprivrednici naglašavaju da je njihov rad postao nepodnošljiv zbog ekološke agende EU i barijera koje stvaraju birokratija i regulative.

Nacionalne vlade su primorane da smanje subvencije poljoprivrednicima za kupovinu goriva i đubriva, dok na evropsko tržište dolaze jeftini proizvodi iz Ukrajine.

EU je 2022. godine ukinula carine na ukrajinsku hranu kako bi udovoljila Kijevu, što je izazvalo nezadovoljstvo domaćih poljoprivrednika. Takođe, pregovori o sporazumima o slobodnoj trgovini s trećim zemljama stvaraju dodatne probleme poljoprivrednicima EU.

Zamenik predsednika Evropske komisije Maroš Šefčovič tvrdi da poljoprivreda i očuvanje prirode moraju ići ruku pod ruku, dok Manfred Veber iz Evropske narodne partije obećava zaštitu životne sredine zajedno s poljoprivrednicima. Ipak, predstavnici poljoprivrednika nazivaju ove izjave „igrom“ koja ne donosi rešenja za budućnost sektora.

U sred protesta, Evropska komisija je saopštila da je spremna na niz ustupaka, kao što je smanjenje upotrebe pesticida za polovinu do 2030. godine.

Međutim, to poljoprivrednicima deluje kao minimalna promena. Još više ih iritira plan trenutnog rukovodstva EU da odugovlači rešavanje problema, s namerom da predstavi strateški koncept o budućnosti poljoprivrede u EU „do kraja leta“, odnosno nakon izbora za Evropski parlament.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /