in

Strategija „Anakonda“: Počelo rusko davljenje Ukrajine! Evo šta se događa…

Strategija „Anakonda“: Počelo rusko davljenje Ukrajine! Evo šta se događa…

Rusija je započela novu fazu rata, sa kojom će faktički strategijom „Anakonda“ pokušati da zadavi kompletnu Ukrajinu, i suzbije svaku želju za borbom i pokušaji da vlasti u Kijevu nateraju da sednu za pregovarački sto i ispune zahteve Moskve, ili da nateraju stanovništvo da u obrnutom reinženjeringu sa novim Majdanom sa vlasti skinu Zelenskog.

Odluka je doneta još u nedelju, a operacija je pokrenuta da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku, sa uništenim kompletnim energetskim sektorom.

Započela je strategija „Anakonda“ postepenog stezanja Ukrajine do konačnog sloma.

Na meti je prvi energetski sektor. Kombinacija krstarećih, hipersoničnih i balističkih raketa uz masovnu upotrebu dronova kamikaza usmerila se na energetski sektor.

Svaku noć Vazduško-kosmičke snage, raketne snage kopnene vojske i ratna mornarica šalju više od 100 projektila H-`101, H-555, H-22, H-32, H-47, 3M22 Cirkon, uz upotrebu P-800 Bastion, Kalibr, Iskander M i K na energetiku Ukrajine.

Na meti napada su hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništa, a bez struje nema ni vode, odnosno usova za rad turbina.

Početak nove strategije krenuo je sa razaranjem hidroelektrane Zaporožje, ali ne rušenjem samog objekta, nego proizvodnih postorjenja, koja faktički ne mogu da se u kratkom vremenskom periodu poprave ili zamene, sa čime strateški objekti bivaju izbačeni iz upotrebe na duži period.

Sa ovim udarima Rusija je rešila da brutalno kazni Ukrajinu za Moskovski masakr, uništavanjem najvitalnijih objekata koji su od značaja za normalan život i funkcionisanje, koji mogu dovesti do masovnog napuštanja gradova, velikih migracija prema EU kao i ruralnim područjima.

U prevodu Rusija vraća Ukrajinu u 19 vek. Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega Kijev, sprečavajući humanitarnu katastrofu, oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Na meti udara su Krivižorska teromelektrana 2, Kanevska hidroelektrana na Dnjepru, trafostanice od 330 kW, skladišta gasa u zapadnoj Ukrajini, ali i drugi strateški objekti.

Glavna meta ruskog udara su turbine, generatori, visoke peći sve što se koristi u proizvodnji električne energije.

Najgore su prošli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjepar, Kirviji Rog, Burštinska i Ladižinska termoelektrana.

Burštinska i Ladižinska termoelektrana u Ukrajini, ozbiljno su oštećene i stavljene van pogona, za njihovo obnavljanje biće potrebne godine — kaže izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, Dmitro Saharuk.

Nuklearne elektrane za sada u ovoj fazi ostaju van bilo kakvih udara.

Najgora situacija je trenutno u Harkovu koji je svakodnevno na udaru dronova, balističkih raketa i planirajućih avionskih bombi.

Harkov je inače drugi najveći grad u Ukrajini i sedište industrije te zeme, kako civilne tako i vojne. Termoelktrana TEC -5 koja je postojala u tom gradu je razorena, struje nema, a životi uslovi sve teži.

Zelenski će definitivno biti prinuđen da evakuiše milione Ukrajinaca ili u zapadnu Ukrajinu ili u zapadnu Evropu, što će označiti novi migrantski talas koji će pritisnuti EU.

Paraleno sa uništavanjem energetskog sektora zbog terorističkih napada u Moskvi na udaru će se naći i centri odlučivanja. To je već urađeno kada je hiperzvučnim raketama napadnuto sedište SBU.

Rusija je inače, od početnog napada na Krimski most proklamovala faze napada koji su od oktobra 2022 postale temelj u napadu na Ukrajinu.

Podizanje strateških i bombardera dugog dometa, i lansiranje krstarećih raketa i takitčkih balističkih raketa tipa Iskander M i K na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, hidrelektrane, termolektrane, razvodna postrojenja, veliki deo teritorije Ukrajine ostavili bi bez struje, industrijskih postrojenja, remontnih zavoda. Na meti raketa mogli bi se naći mostovi na reci Dnjepar. Ukupno njih četiri.

Kao moguća meta napada bili bi označeni i centri odlučivanja Kijeva. Naime, još prilikom prvih pretnji Ukrajine napadom na Krimski most, meta napada osim generalštaba i samog načelnika, bili bi i vidovi ukrajinske vojske.

Takođe i sam Zelenski bi se verovatno našao na udaru ruskih raketa, jer je označen kao inspirator sa svojim savetnicima za napad.

Treći scenario je najmanje verovatan, a predviđao bi u nekom suludom scenariju upotrebu i taktičkog nuklearnog oružja. Iako je naglašavano i ponavljano više puta da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, opcija da će nekog možda da savlada bes i ishiteno da reaguje, ne može sa 100 postonom sigunrošću da se odbaci.

Ovaj scenario je malo verovatan, da će Rusija udariti po ciljevima saveznika Kijeva. Tu se pre svega misli na Britance i Amerikance, koje Moskva označava glavnim inspiratorima napada Ukrajine na Krim.

Mogući udar bio bi po zonama baziranja vojske SAD u okolnim zemljama koje su u NATO, a sa tim bi usledio totalni rat sa Severoatalnskom alijansom, jer bi momentalno bio aktiviran član pet.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Strategija „Anakonda“: Počelo rusko davljenje Ukrajine! Evo šta se događa… first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /