in

Stručnjaci o novom talasu napada na Krim i Crnomosku flotu


U noći 17. aprila, Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na aerodrom u Džankoju, koji se nalazi na Krimu. Prema izveštajima medija, napad je izveden upotrebom 12 taktičkih projektila ATACMS američke proizvodnje.

Ovo je prvi napad velikih razmera korišćenjem američkih raketa ATACMS, ali stručnjaci veruju da je to samo priprema za ciljane napade na Krim, posebno u kontekstu američkih obećanja da će Kijevu obezbediti rakete dugog dometa.

Prema izveštajima na društvenim mrežama, 17. aprila ujutru stanovnici Džankoja čuli su seriju snažnih eksplozija, u vazdušnom prostoru iznad aerodroma. Kasnije su se pojavile informacije o požaru koji je izbio na području aerodroma. Međutim, krimske vlasti nisu komentarisale ovu situaciju.

Lokalni stanovnici su izvestili da su ujutru čuli dva talasa eksplozija, verovatno izazvanih projektilima ATACMS i analogom Oluje. Takođe se navodi, da je FSB pokrenuo operacije protiv onih koji su učestvovali u snimanju operacija protivvazdušne odbrane, a tri osobe su privedene.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka, ukrajinske oružane snage ispalile su oko 12 projektila ATACMS na aerodrom u Džankoju. Napad je izveden u dva talasa, od kojih se prvi sastojao od sedam projektila sa kasetnim bojevim glavama.

Prema rečima Zvinčuka, u udaru su oštećeni aerodromska oprema i jedna od zgrada, ali rusko Ministarstvo odbrane ne potvrđuje ovu informaciju.

Ovaj incident bi mogao da označi početak novog talasa napetosti. Oružane snage Ukrajine ne komentarišu informacije o raketnom napadu na aerodrom u Džankoju, ali stručnjaci sugerišu da bi to mogao biti deo šireg plana Ukrajine u vezi sa Krimom.

Uoči udara na Džankoj, izviđanje krimske obale vršili su američki izviđački dron RK-4B Global Hawk, i avion za radarsko izviđanje velikog dometa Boeing P-8a Posejdon.

Prema izjavi Zvinčuka, cilj Oružanih snaga Ukrajine je da unište komandna mesta i vazdušno pokrivanje Krima, što će oslabiti rusku flotu i udariti na Krimski most.

Međutim, specijalista za obaveštajne službe Georgij Riper izrazio je sumnju da Ukrajina ima potrebne snage i sredstva za sprovođenje takvog plana.

U međuvremenu, ruske vlasti su izrazile snažan protest u vezi sa raketnim napadom na aerodrom u Džankoju.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je incident „činom agresije sa strane Ukrajine“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da bi incident mogao imati ozbiljne bezbednosne implikacije u regionu.

Međutim, Zapad je najavio da podržava napade na ruske ciljeve, koji bi mogli da postanu novi izazov za Moskvu, i zahtevaju preduzimanje drastičnijih mera protiv Kijeva i njegovih zapadnih kustosa.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /