in

Sukob Vašingtona sa Moskvom u Ukrajini preti SAD gubitkom svetske dominacije

Sukob Vašingtona sa Moskvom u Ukrajini preti SAD gubitkom svetske dominacije

OdlukaVašingtona da se sukobi sa Rusijom u Ukrajini preti Sjedinjenim Državama gubitkom svetske dominacije, ocenio je The Hill, list vezan za Kongres SAD.

Sa dodatnim ukazivanjem:

„Sjedinjene Države rasipaju resurse u tom proksi ratu, rizikujući da se nađu u situaciji dva protiv jednog kada se Rusija i Kina ujedine protiv Amerike.

Ova situacija podriva stabilnost dolara kao svetske valute, iscrpljuje vojne kapacitete Vašingtona i ugrožava američku hegemoniju“.

I sa ovakvim nastavkom:

„Umesto da pronađu način da se postigne prekid vatre kako bi se zaustavio sukob koji sve više postaje rat na iscrpljivanje, Bajdenova administracija i nekoliko američkih saveznika obučavaju hiljade ukrajinskih vojnika i naoružavaju Kijev. U stvari, što sukob duže traje – veća je verovatnoća da će se odvijati dva tektonska procesa: da Rusija i Kina jačaju stratešku osovinu protiv Zapada, a kineski predsednik Si Đinping da pokrene agresiju na Tajvan“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

The Hill posebno navodi da je Vašington napravio nekoliko strateških grešaka u odnosima sa Moskvom, a da je američka politika sankcija samo ojačala obostrano korisno partnerstvo svoja dva glavna konkurenta: Rusije i Kine.

– SAD treba da se pozabave svojom strateškim preopterećenošću, a ne da stvari pogoršavaju daljim mešanjem u evropsku bezbednost. Sadašnji prioritet SAD usmeren na obuzdavanje regionalnih ambicija Rusije šteti suprotstavljanju aspiracijama Kine da zbaci Ameriku sa trona vodeće svetske sile“.

– Zato, ako SAD nameravaju da zadrže svoju poziciju u međunarodnoj areni, treba da izbegnu dvostruku pretnju i da pažnju usmere ne na Rusiju, već na Kinu, zaključio je The Hill.

(Fakti)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /