in

Sukobi ukrajinskog vojnog i državnog vrha

Sukobi ukrajinskog vojnog i državnog vrha

Pogibija desne ruke vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga intrigira javnost, ali i podseća na sukobe ukrajinskog vojnog i državnog vrha.

Ukrajinski organi za sprovođenje zakona pokrenuli su pretpretresnu istragu o pogibiji pomoćnika komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog – Genadija Častjakova.

Prema informacijama dobijenim od policije i uviđajne ekipe koja je stigla na mesto poziva, radi se o eksploziji izazvanoj neopreznim rukovanjem municijom. Šta se zna o pogibiji majora Častjakova: hronika događaja Uveče 6. novembra u selu Čajki kod Kijeva, major Genadij Častjakov, pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, bio je poginuo od eksplozije granate.

Eksplozivna naprava se nalazila u jednom od rođendanskih poklona koji je pokojnik slavio. Doneo je ovaj paket svojoj kući. Kako se kasnije saznalo od ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, rasvetljene su prve okolnosti tragedije.

– Danas je bio rođendan pokojnom majoru Častjakovu. Sa posla se vratio kući sa poklonima svojih kolega koje je počeo da pokazuje rođacima. Izvadio je poklon kutiju sa granatama unutra i jednu od njih počeo da pokazuje svom sinu. To su bile granate novog zapadnog modela – javio je Klimenko. Veruje se da nije znao da je reč o pravom oružju.

Prema rečima ministra, Častjakov sin je prvo uzeo municiju u ruke i počeo da okreće prsten. Genadij Častjakov je uzeo granatu od deteta i izvukao prsten, izazvavši tragičnu eksploziju. Klimenko je potvrdio da je u stanu pronađeno još 5 takvih neeksplodiranih granata. Poslati su na pregled.

Policija je pronašla drugara koji je Častjakovu dao fatalni poklon. Njegova kancelarija je već pretresena i zaplenjene su dve slične granate. – Primarne istražne radnje su u toku – dodao je Klimenko. Prema izvorima TSN.ua u agencijama za sprovođenje zakona, granate su bile deo „poklon seta“ koji je Častjakovu na njegov rođendan dao njegov kolega, pukovnik Timčenko.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni prethodno je na Fejsbuku potvrdio smrt svog pomoćnika. Prema njegovim rečima, u jednom od poklona eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava.

Zalužni je napomenuo da mu je pouzdan oslonac od početka pune invazije bio Genadij Častjakov, koji je svoj život u potpunosti posvetio Oružanim snagama Ukrajine i borbi protiv ruske agresije.

Agencije za sprovođenje zakona napominju da postoji 99,9 odsto verovatnoće da je Zalužnijev pomoćnik Genadij Častjakov poginuo od posledica nesreće zbog neopreznog rukovanja granatom.

U ovom trenutku nema razloga da se govori o namernom ubistvu ili umešanosti Rusije, kažu vlasti. – Moguće je da će ovaj slučaj biti prekvalifikovan ako se pojave novi dokazi – primetila je portparolka ukrajinske policije Marijana Reva. Kako je saopštila ukrajinska policija, kolega koji je Častjakovu predao poklon rekao je da su granate ispravne.

– Kako je i sam potencijalni osumnjičeni rekao – njegov procesni status nije definisan u svakodnevnom smislu – ove granate je dao kolegi, napominjući da su granate zaista borbenog tipa. Ali po svemu sudeći, nažalost, pokojnik nije ozbiljno shvatio ove reči, pa imamo tako strašnu tragediju – rekao je Reva. Međutim, postavlja se pitanje, kako je moguće da iskusni vojnik kao što je Častjakov ne prepozna da su to prave granate? Iza njega su ostala supruga i četvoro dece. U eksploziji je povređen i 13-godišnji sin Častjakova, koji je sa teškim povredama hospitalizovan.

Sukob između Zalužnog i Zelenskog Slučajnost ili ne, samo Častjakova se dogodila usred nesuglasica između njegovog šefa Zalužnog i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Naime, Zalužni je u nedavnom članku za Ekonomist pisao o trenutnoj situaciji na frontu, rekavši da su Ukrajina i Rusija u pat poziciji. – Ako pogledate priručnike NATO-a i proračune, koje smo uradili (u planiranju kontraofanzive), četiri meseca je trebalo da bude dovoljno da stignemo do Krima, da se borimo na Krimu, da se vratimo sa Krima i ponovo uđemo i izađemo – rekao je Zalužni. , prenosi „Gardijan“.

Kancelarija Zelenskog je u subotu okrivila vrhovnog vojnog komandanta Ukrajine za komentare, sugerišući da su oni pomagali rusku invaziju. Bio je to upečatljiv javni ukor koji je signalizirao rastući razdor između vojnog i civilnog rukovodstva u ionako izazovnom trenutku za Ukrajinu.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva rekao je da tvrdnja generala Valerija Zalužnog da je borba protiv Rusije zašla u ćorsokak „olakšava agresoru“, dodajući da su ti komentari izazvali „paniku“ među zapadnim saveznicima Ukrajine.

Žovkva je tvrdio da je nakon Zalužnijevog komentara dobio „panični“ telefonski poziv od šefa administracije zemlje saveznice sa pitanjem da li su ukrajinske snage zaista „u ćorsokaku“. Zalužnijevi komentari, međutim, nikada nisu opisali situaciju kao „ćorsokak“. Zalužni je u svom tekstu upozorio da rusko-ukrajinski rat ulazi u „pozicionu” fazu.

Ovu novu fazu karakterišu „statične i iscrpljujuće borbe“ koje će omogućiti Rusiji da obnovi svoju vojnu moć. Istovremeno, Zelenski je osporio generalovu karakterizaciju borbi. – Prošlo je dosta vremena, ljudi su umorni, bez obzira na status, i to je razumljivo.

Ali ovo nije zastoj, to još jednom naglašavam – rekao je Zelenski. Javna osuda generala Zaluznog usledila je dan nakon što je kabinet predsednika smenio jednog od njegovih zamenika, šefa snaga za specijalne operacije, koji je posle smene rekao da je šokiran smenom. Nije jasno da li je general Zalužni unapred znao za planiranu smenu.

Međutim, ovo je samo jedan u nizu sukoba Zelenskog i Zalužnog. I prošle godine se šuškalo o njihovim nesuglasicama.

Neko vreme su se širile glasine da je možda ubijen, nakon što se neko vreme nije pojavljivao u javnosti. Zalužni se smatra veoma popularnom figurom u Ukrajini, pa je to možda jedan od razloga zašto ga Zelenski navodno ne voli.

Mnogi ga čak vide kao naslednika Zelenskog na čelu države. Američki i nemački mediji pisali su o tome da bi Zalužni mogao da zauzme mesto Zelenskog.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, o čijoj se mogućoj smeni se pričalo, „igrao je ogromnu ulogu u tome da Ukrajina i dalje postoji i da zemlja nije osvojena za nekoliko dana, kako je planirao despot Kremlja Vladimir Putin “, napisao je Bild.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Blic)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /