in

Sumorne prognoze! Glavni ekonomista “City” banke otkrio šta čeka Ameriku već za par meseci!

Glavni američki ekonomista „City“ banke, Endru Holenhorst u intervjuu za CNBC kaže da „postoji veoma moćna i zavodljiva priča oko mekog prizemljenja ekonomije SAD, a mi to jednostavno ne vidimo u podacima“.

Na površini, podaci izgledaju sjajno: ekonomija ima koristi od istorijski niske nezaposlenosti, velike potrošnje i snažnog rasta BDP-a. Ali sa brojevima se dešava više od onoga što se na prvi pogled čini, kada se zagrebe ispod površine.

Ekonomija pokazuje slabost na tržištu rada

U januaru su zabeleženi podaci o velikom broju radnih mesta, uključujući 353.000 radnih mesta u privredi.

Međutim, Holenhorst je primetio, da ako zagrebete ispod površine, broj radnih sati pada, broj radnika sa punim radnim vremenom se smanjuje, a sektori kao što je ugostiteljstvo su zastali u zapošljavanju.

„To je ključ ekonomije, ono što se dešava na tržištu rada“, rekao je Holenhorst.

„Ako stopa nezaposlenosti ostane niska, ljudi nastave da troše, ekonomija se drži“, pojasnio je on i dodao, da se očekuje da će stopa nezaposlenosti početi da raste, što bi bio „znak da će SAD imati materijalniji pad u ekonomiji“.

Holenhorst je takođe rekao da je inflacija i dalje previsoka.

Ovonedeljni podaci iz indeksa potrošačkih cena pokazali su rast mesečne inflacije veći od očekivanog, što je početkom prošle nedelje povuklo akcije na niže.

Stope kašnjenja po kreditima rastu

Ekonomista Dejvid Rozenberg rekao je da je ciklus neplaćanja potrošačkih kredita već stigao, pri čemu jedan od 12 vlasnika kreditnih kartica ne izvrši uplatu.

„Možda postoje neki potrošači sa viškom ušteđevine, ali oni potrošači koji su sada izloženi fluktuirajućem dugu po kreditnim karticama sa višim stopama, koji su vukli tu višak štednje da bi nastavili da troše, nastavljaju da troše, a sada se ta kašnjenja povećavaju „, pojasnio je Hollenhorst.

Slabost kupovne moći potrošača se takođe otkriva u brojkama maloprodaje. Saopštenje od pre dva dana pokazalo je značajan pad aktivnosti, zabeleživši pad od 0,8% u januaru. Holenhorst nije usamljen u svom pesimizmu.

Torsten Slok iz kompanije „Apollo menadžment“ nedavno je ponovio mišljenje da je meko sletanje sada „najmanje verovatan“ scenario.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /