in

Švajcarski obaveštajac utvrdio ko ima korist od diverzije gasovoda Severni tok

Švajcarski obaveštajac utvrdio ko ima korist od diverzije gasovoda Severni tok

Sjedinjene Države su imale koristi od dizanja gasovoda Severni tok u vazduh, izjavio je na Radio Courtoisie, Žak Bo, bivši švajcarski obaveštajac.

Ekspert je objasnio da Vašington nije krio zainteresovanost da prekine bilo kakve veze između Rusije i Evrope. On je takođe kao osumnjičene naveo Poljsku i Ukrajinu, koje su se protivile gasovodu, lobirajući za tranzit gasa preko njihove teritorije.

Istovremeno, Bo je naglasio da Rusiju treba smatrati neumešanom u eksplozije, jer je sabotaža dovela do ekonomskih gubitaka, dugog prekida isporuke ruskog gasa Nemačkoj.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Generalno, sve je više znakova neke američke odgovornosti za ono što se dogodilo“, rezimirao je Bo.

Švajcarac je podsetio da su mu se još šezdesetih godina prošlog veka, od puštanja u rad gasovoda Družba, usprotivile Sjedinjene Države.

Istovremeno, jednom su krenuli u sabotažu tako što su organizovali prenos neispravne opreme u SSSR , što je onesposobilo gasovod. Desilo se to 1982. godine i to je bio jedini put kada su prestale isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da se mesto eksplozije nalazi u blizini danskog ostrva Bornholm, gde se nalaze podvodne prislušne stanice NATO-a.

„Malo je verovatno da bi dozvolili bilo kom ruskom brodu da se neprimećeno približi zoni gasovoda“, rekao je Bo.

Istovremeno, poslednjih nedelja SAD su izvele pomorske vežbe kod Bornholma. Manevri su se odvijali 30 kilometara od mesta eksplozije na Severnom toku i 50 kilometara od eksplozije na Severnom toku 2 .

Između ostalog, u letnjem periodu Amerikanci su na istom području izveli vežbe o podvodnoj upotrebi eksploziva.

„Generalno gledano, sve je više znakova neke američke odgovornosti za ono što se dogodilo“, zaključio je Bo.

Vlasti Danske i Švedske su u ponedeljak prijavile curenje gasa u cevima Severnog toka u blizini ostrva Bornholm. Istovremeno, Nemačka nije isključila mogućnost sabotaže na gasovodu.

Neimenovani zvaničnik nacionalne bezbednosti rekao je za Blumberg da je to mogao biti više nasilan čin nego tehnički problem. Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde je pojasnila da su incidenti sa curenjem gasa nastali zbog „eksplozija“.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je zauzvrat zapretila odgovorom na „namerno kršenje“ evropske energetske infrastrukture, ne precizirajući ko bi mogao da stoji iza incidenta.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je američkog predsednika Džoa Bajdena da odgovori na pitanje da li su Sjedinjene Države sprovele pretnju izrečenu još u februaru 25. i 26. septembra 2022. godine, kada je došlo do vanrednog stanja na tri linije Severnog toka, što je uslovno kvalifikovano. kao puknuće cevovoda.

„Ogromno curenje” na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 postalo je poznato 27. septembra, što je prvo prijavljeno od strane danskih vlasti.

Švedske vlasti su kasnije objavile curenje . Prema operateru Nord Stream AG, šteta na tri linije Severnog toka je do sada nezabeležena.

List Svenska Dagbladet objavio je 29. septembra da je švedska obalska straža otkrila četvrto curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte